tržište kapitala

Zagrebačka burza: Trgovanje bez jasnog sentimenta u četvrtak

Bionic
Reading

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi se u četvrtak odvijalo bez jasnog sentimenta, dionički indeksi su zaključili na suprotnim stranama uz minimalne promjene, dok je likvidnost oslabila u odnosu na prethodne trgovinske dane

Nakon jednog dana predaha, indeks CROBEX se vratio u crveni teritorij, pri čemu je oslabio 0,1 posto na 2.623,6 bodova, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 ojačao neznatnih 0,01 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora, s rastom od 4,2 posto, dok je s negativnim predznakom zaključio jedino indeks sektora industrije, koji je oslabio 0,6 posto.

Ukupno je protrgovano oko milijun eura prometa, pri čemu se najviše trgovalo dionicama Zagrebačke banke, koje su na prometu od 212 tisuća eura oslabile 0,3 posto.

Slijede je dionice Podravke s prometom od 178 tisuća eura uz nepromijenjenu cijenu, a više od 100 tisuća eura prometa su prikupile još samo dionice Spana, čija je cijena izgubila 1 posto na vrijednosti na prometu nešto većem od 103 tisuće eura.

Među najveće gubitnike od aktivnijih izdanja svrstale su se dionice Croatia osiguranja, pri čemu je povlašteno izdanje potonulo 5,5 posto, a redovne dionice su izgubile 3,1 posto na vrijednosti, čime je izbrisan dio dobitaka iz prethodnih dana. Loš dan su imale i dionice Meritus ulaganja, koje su izgubile 2,6 posto na vrijednosti. S druge strane, dionice Instituta IGH su uzletjele 8,4 posto, dionice Alpha Adriatica su porasle 6,9 posto, dok su dionice Slatinske banke ojačale 4,7 posto.

Dobitnik dana:    Institut IGH    +8,40%    14,20

Gubitnik dana:    Kraš               -9,60%    113,00

CROBEX:                                 -0,09%    2.623,58