tržište kapitala

Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo negativan niz, Podravka u fokusu

Bionic
Reading

Nakon dva uzastopna dana pada, domaće tržište kapitala je u srijedu svjedočilo pozitivnim kretanjima dioničkih indeksa, uz gotovo nepromijenjenu likvidnost u odnosu na prethodne dan

Indeks CROBEX je ojačao 0,4 posto na 2.626 bodova, dok su uži tržišni indeks CROBEX10 te šira inačica indeks CROBEXplus porasli 0,2 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks turističkog sektora, s rastom vrijednosti od 0,9 posto, dok je gubitnike predvodio indeks prehrambenog sektora, koji je oslabio 0,4 posto.

Ukupan dionički promet je iznosio oko 1,3 milijuna eura, pri čemu se najviše trgovalo dionicama Podravke, koje su na prometu od 292 tisuće eura izgubile 1,2 posto na vrijednosti. Aktivno se trgovalo i povlaštenim izdanjem Adrisa, čija je cijena porasla 2,1 posto na prometu od 151 tisuće eura, a slijede ih dionice Zagrebačke banke, s prometom od 131 tisuće eura i rastom cijene od 1,9 posto.

Titulu dobitnika dana je pokupila dionica Croatia osiguranja, pri čemu je povlašteno izdanje uzletjelo 5,8 posto, dok je cijena redovnih dionica porasla 3,2 posto. Uz već spomenute dionice Adrisa i Zagrebačke banke, dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice AD Plastika i Janafa, koje su ojačale redom 1,5 posto i 1,2 posto.

S druge strane, uz Podravku, među najvećim gubitnicima su se našle dionice Končar D&ST, pri čemu je povlašteno izdanje izgubilo 2 posto na vrijednosti, dok je redovna dionica oslabila 1 posto.

Dobitnik dana:   Croatia osiguranje     +5,83%    1.270,00

Gubitnik dana:    Solaris                       -6,54%     100,00

CROBEX:                                             +0,39%    2.626,00