TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Pad indeksa uz skromnu likvidnost, uzletio Varteks

Bionic
Reading

Poput vodećih europskih indeksa, glavni dionički indeksi na Zagrebačkoj burzi započeli su tjedan u crvenom, no uz skromnu likvidnost. CROBEX i njegova uža inačica CROBEX10 su doživjeli padove od 0,7 posto, dok je CROBEX plus bio u minusu od 0,6 posto. Među sektorskim indeksima najveći pad imao je indeks industrijskog sektora s padom 1,5 posto, dok je indeks građevinskog sektora bio jedini u zelenome s plusom od 0,9 posto

Likvidnost je iznosila skromnih 4,3 milijuna kuna. Niti jedna dionica nije prešla milijun kuna transakcija, a najbliža tomu bila je dionica Atlantske Plovidbe s nešto manje od 900 tisuća kuna prometa, dok joj je cijena pala za 3,8 posto. Po prometu je slijedila dionica Zagrebačke banke, s minusom od 1,5 posto na nešto više od pola milijuna kuna prometa.

Među likvidnijim dionicama najlošiji dan imala je dionica Dalekovoda, koja je upisavši dvoznamenkasti pad od 10,3 posto izbrisala prošlotjedni rast. Loš dan imala je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac pavši 3,9 posto te spomenuta dionica Atlantske plovidbe. S druge strane titula dobitnika dana pripala je dionici Vateksa koja je sa skokom od 21,6 posto dosegnula cijenu od 8,45 kuna, najveću od srpnja prošle godine.

Dobitnik dana: Varteks +21.58% 8,45

Gubitnik dana: Dalekovoda – 10.28% 38,40

CROBEX: -0,67% 2.119,80