TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Nastavak negativnog sentimenta, likvidnost oslabila

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

U ponedjeljak se na domaćem tržištu kapitala nastavilo negativno raspoloženje investitora, dionički indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, dok je likvidnost oslabila

Indeks CROBEX je oslabio 0,5 posto, što je njegov peti uzastopni dan pada, dok su uži tržišni indeks CROBEX10 i širi tržišni indeks CROBEXplus izgubili redom 0,2 posto i 1,1 posto na vrijednosti. Od sektorskih indeksa, jedino je indeks transportnog sektora zaključio s pozitivnim predznakom, ojačavši blagih 0,4 posto, dok je gubitnike predvodio indeks sektora industrije, koji je potonuo 3,1 posto.

Ukupno je protrgovano oko 7,7 milijuna kuna, pri čemu su samo dva izdanja prikupila milijunske promete. Najviše se trgovalo dionicama Atlantske plovidbe, koje su na prometu od 1,3 milijuna kuna uzletjele 5,6 posto, a slijede ih dionice Ericsson Nikola Tesle, s prometom od 1,2 milijuna kuna i padom cijene od 2,2 posto. Nadomak milijunskog prometa su bile i dionice Podravke, koje su na prikupljenih 944 tisuće kuna izgubile 1,4 posto na vrijednosti.

Titula gubitnika dana je pripala dionici Đuro Đaković Grupe, čija je cijena potonula 11 posto ali na vrlo skromnom prometu od svega 13 tisuća kuna. Loš dan su imale i dionice Medike te AD Plastika, koje su oslabile redom 6,7 posto i 4,2 posto.

S druge strane, dobre cjenovne izvedbe su imale dionice Jadrana, koje su porasle 5,7 posto, te redovno izdanje Adrisa, čija je cijena ojačala 1,8 posto.

Dobitnik dana: Jadran +5,69% 13,00

Gubitnik dana: Đuro Đaković Grupa -11,00% 1,78

CROBEX: -0,49% 1.993,82

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!