ODABRANI NAJBOLJI

Zagrebačka burza dodijelila godišnje nagrade, evo tko su dobitnici

15.12.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Dvanaestu godinu zaredom svečano su dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze. Prilikom odabira najboljih, Odbor za Nagrade razmatrao je objektivne i statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala

Predsjednica Uprave Podravke, Martina Dalić u ime kompanije preuzela je nagradu za čak dvije kategorije, za Dionicu s najvećim prometom te Dionicu godine prema izboru javnosti.

HPB d.d. proglašena je Dionicom s najvećim porastom cijene. Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine, koja je uručena Matku Maraviću, predsjedniku Uprave.

Nagradu za dionicu s najvećim porastom prometa u odnosu na prošlu godinu osvojio je Span. U 11 mjeseci 2023. godine protrgovano je s 561.371 Spanovom dionicom, što je porast od 70 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupna vrijednost transakcija iznosi gotovo 30 milijuna eura.

Od izlaska na Zagrebačku burzu Spanova dionica ostvaruje jako dobre rezultate. Svega šest mjeseci nakon IPO-a uvrštena je u sastav indeksa CROBEX® i CROBEXtr®, dok je u ožujku ove godine ušla u sastav 10 najlikvidnijih dionica, odnosno uvrštena je u indeks CROBEX10® i CROBEX10tr®. Također, najveći pružatelj dioničkih indeksa na globalnoj razini, MSCI, uvrstio je nedavno Spanovu dionicu u MSCI Frontier Market Small Cap Indeks, što joj daje dodatnu vidljivost kod globalnih investitora.

'Ponosan sam što Spanova dionica ostvaruje dobre rezultate. Od početka nam je želja bila da se našom dionicom što više trguje, a ova nagrada u kategoriji dionice s najvećim porastom prometa potvrđuje da u tome i uspijevamo. Drago mi je da interes za našom dionicom ne jenjava, da smo i dalje zanimljivi ulagačima. Nastavit ćemo razvijati kvalitetne i transparentne odnose sa svim našim dioničarima, a kojih je danas više od dvije tisuće', rekao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana.

Podsjetimo, Span je već nagrađen od strane Zagrebačke burze i to 2021. godine. Tada je primio nagradu za doprinos tržištu kapitala za uspješno proveden IPO te pozitivan učinak koji je pritom ostvaren na cjelokupno tržište kapitala u Hrvatskoj.