tržište kapita

Zagrebačka burza: CROBEX i dalje u zelenom, uzlet SPAN-a i AD Plastika

Bionic
Reading

Dok su europske burze svjedočile blagim cjenovnim padovima, domaće tržište kapitala je nastavilo s pozitivnom izvedbom, te je upisalo čak šesti uzastopni dan bez pada. Oba ključna dionička indeksa CROBEX i CROBEX10 su ojačala oko 0,5 posto, pri čemu je CROBEX došao nadomak 2000 bodova. Sektorske dobitnike je predvodio indeks industrije sa 3,7 posto rasta cijene, dok su se u crvenom našli indeksi turističkog i građevinskog sektora sa minusima od 0,1 posto i 1,2 posto

Likvidnost je blago ojačala u odnosu na zadnjih nekoliko dana, sa 10,7 milijuna kuna dioničkog prometa, ali opet znatno ispod prosjeka krajem veljače i početkom ožujka, neposredno nakon invazije Ukrajine, kada su prosječni dnevni prometi prelazili 20 milijuna kuna.

U fokusu investitora je bila dionica Podravke sa 2,3 milijuna kuna blok prometa i dodatnih 870 tisuća kuna u redovnom prometu, pri čemu joj je cijena kliznula 0,4 posto. U redovnom trgovanju smo imali tri milijunaša, od kojih je najlikvidnija bila dionica Atlantske plovidbe sa 1,6 milijuna kuna protrgovane vrijednosti, uz pad cijene od 1,9 posto. Jako upečatljiv dan su imale i dionice AD Plastika sa 1,5 milijuna kuna prometa i SPAN-a sa 1,1 milijun kuna prometa, ali još više po svojim cjenovnim izvedbama jer su im cijene skočile 8,5 posto i 11,5 posto, s obzirom da je riječ o kompanijama najviše izloženima rusko-ukrajinskom sukobu.

Titula dobitnika dana ipak ide dionici Granolija sa skokom cijene od 21 posto, ali na ipak skromnom prometu od ispod 30 tisuća kuna, dok se na strani gubitnika uz brodare i hotelijere ipak izdvaja dionica Dalekovoda sa minusom od 5,9 posto.

Dobitnik dana: Granolio +20,73% 39,60

Gubitnik dana: Dalekovod -5,91% 35,00

CROBEX: +0,51% 1.998,88