TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka banka u fokusu ulagača nakon najave dividende

Bionic
Reading

Kompanije su nastavile s objavom kvartalnih rezultata u petak, gdje je najzvučnija bila objava rezultata AD Plastika, nakon koje je dionica oslabila 1,5 posto, uz 124 tisuće eura prometa. Dionički indeksi su upisali još jedan dan rasta, gdje je CROBEX ojačao 1,1 posto na preko 2200 bodova, što je najviša razina u više od godinu dana, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,17 posto

Sektorski indeksi su imali mješovitu izvedbu uz čak tri indeksa u crvenom, gdje su indeksi industrije, građevinskog i transportnog sektora oslabili redom 1 posto, 1,7 posto i 1,1 posto. Prvi je to pad transportnog sektora u zadnjih pet trgovinskih dana.

Likvidnost je skočila na čak 2,4 milijuna kuna, što je najviša razina od prosinca prošle godine, a to se prvenstveno može zahvaliti dionici Zagrebačke banke. Kompanija je objavila prijedlog dividende u iznosu od 1,69 eura po dionici, na što je cijena reagirala skokom od gotovo 14 posto, za titulu uvjerljivog dobitnika dana, uz gotovo milijun eura prometa. Na trenutnoj cijeni to je prinos od dividende od 14,3 posto, a pravo na dividendu imaju dioničari registrirani kao vlasnici na dan 13. travnja.

Ostala izdanja su imala osjetno skromnije promete, gdje možemo izdvojiti dionicu SPAN-a koja je na 255 tisuća eura prometa kliznula 0,9 posto. Među nešto likvidnijim gubitnicima možemo izdvojiti dionice Solarisa i Viktora Lenca s cjenovnim padovima od oko 4,7 posto, dok se na suprotnoj strani uz već spomenutu ZABA-u izdvajaju dobitci u dionicama Instituta IGH i Arena Hospitality Groupa s plusevima od 7,1 posto i 2,4 posto.

Dobitnik dana: Zagrebačka banka +13,94% 11,85

Gubitnik dana: Solaris -4,76% 100,00

CROBEX: +1,05% 2.200,65