novi zakon

Zabrana rada: I druge nedjelje smanjen promet u trgovinama u Hrvatskoj

10.07.2023 u 17:19

Bionic
Reading

Primjena novoga Zakona o trgovini očekivano je smanjila broj i vrijednost fiskaliziranih računa u trgovini, pokazuju podaci Porezne uprave za prve dvije nedjelje u srpnju

Prve dvije srpanjske nedjelje, to jest od primjene novih zakonskih odredbi kojima se ograničava rad trgovina, u sektoru trgovine na veliko i malo izdano je 5,02 milijuna računa ukupne vrijednosti veće od 80 milijuna eura, podaci su Porezne uprave (PU).

Sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, iz porezne su na upit Hine izvijestili da je prve nedjelje u sedmom mjesecu u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, ukupno fiskalizirano 2,38 milijuna računa, čija vrijednost je dosegnula 37,5 milijuna eura.

U usporedbi s prvom lanjskom srpanjskom nedjeljom, kada je ukupno fiskalizirano 3,03 milijuna računa, ukupne vrijednosti 44,5 milijuna eura, 2. srpnja ove godine izdano je 650,6 tisuća manje računa ili 21,4 posto, vrijednosti manje oko 16 posto ili 7,03 milijuna eura.

Druge ovogodišnje srpanjske nedjelje, 9. srpnja, ukupno je izdano 2,63 milijuna računa, čiji je iznos dosegnuo 43,1 milijun eura, dok je druge lanjske nedjelje u sedmom mjesecu u trgovini fiskalizirano 3,06 milijuna računa, ukupne vrijednosti 44,4 milijuna eura.

Tako je jučer na godišnjoj razini izdano 421,9 tisuća manje računa ili 13,8 posto, vrijednosti manje 1,35 milijuna eura ili tri posto.

Zadnje nedjelje prije stupanja na snagu zakonskih izmjena, 25. lipnja ove godine, ukupan broj fiskaliziranih računa iznosio je 2,86 milijuna, a njihov ukupni iznos 46,5 milijuna eura, što je za 14,6 tisuća ili 0,5 posto više u broju računa, a za 6,9 milijuna eura ili 17,3 posto više u njihovom iznosu u odnosu na zadnju nedjelju lanjskog lipnja, kada je izdano 2,85 milijuna računa, vrijednosti 39,6 milijuna eura, podaci su PU-a.

Podsjetimo, 1. srpnja je stupio na snagu novi Zakon o trgovini prema kojem će trgovine nedjeljom u pravilu biti zatvorene, no trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili, pri čemu ih u ostatku ove godine mogu iskoristiti svih 16. 

Iznimke od zabrane rada nedjeljom su prodajni objekti na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.

Radit će moći i trgovine unutar centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Odredbe o radu nedjeljom ne primjenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prodaja putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od sedam do 13 sati.