U PRVOM POLUGODIŠTU

ZABA: neto dobit od 726 milijuna kuna

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2011 16:20
  • Objavljeno 30.07.2011 u 16:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zagrebačka banka u prvom polugodištu ove godine ostvarila je dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 726 milijuna kuna, što je 193 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, objavila je Zaba na Zagrebačkoj burzi

Pritom se napominje da je ostvareni rezultat pod utjecajem rasta volumena kredita, za 4,4 posto, nižih troškova financiranja te značajno povećanih prihoda od revalorizacije zamjenskih obveznica, prihoda od dividendi i neto prihoda od suspendirane kamate iz prethodnih razdoblja.

Po isključenju povećanih prihoda od revalorizacije zamjenskih obveznica, prihoda od dividendi i neto prihoda od suspendirane kamate iz prethodnih razdoblja neto dobit Banke iznosila bi 577 milijuna kuna, što je 8,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Neto krediti komitentima iznose 67,6 milijardi kuna i povećani su za 4,4 posto u odnosu na kraj prethodne godine primarno uslijed porasta kredita pravnim osobama i javnom sektoru.

Niži troškovi financiranja i dostupna likvidnost s financijskih tržišta Banci su omogućili selektivno smanjenje kamatnih stopa na kredite što je rezultiralo povećanjem kredita u segmentu gospodarstva i javnog sektora (8,5 posto).

U isto vrijeme u segmentu stanovništva potražnja za kreditima još uvijek je slaba, što je rezultiralo neznatnim povećanjem kredita, za 0,3 posto, u odnosu na kraj prethodne godine.

Poslovni prihodi Banke iznose 2,19 milijardi kuna te su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine porasli za 264 milijuna kuna, a po isključenju povećanih prihoda od revalorizacije zamjenskih obveznica, prihoda od dividendi i neto prihoda od suspendirane kamate iz prethodnih razdoblja iznose 2,02 milijarde kuna.

Neto prihod od kamata ostvaren je u iznosu od 1,52 milijarde kuna, što je rast od 238 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani.

Porast neto prihoda od kamata rezultat je rasta volumena kredita komitentima i značajno nižih troškova financiranja (za 143 milijuna kuna) te povećanih neto prihoda od suspendirane kamate iz prethodnih razdoblja (za 63 milijuna kuna).

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke Banka je izdvojila 411 milijuna kuna, što je 4,1 posto više nego u prvom polugodištu lani.

Imovina Banke na kraju lipnja iznosi 101,1 milijardu kuna i porasla je za 5,1 posto u odnosu na kraj prethodne godine.

Grupa Zagrebačke banke u prvom polugodištu 2011. godine ostvarila je dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 742 milijuna kuna, što je 230 milijuna kuna više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi