POSLOVANJE BANAKA

Zaba najveći dobitnik, HPB najveći gubitnik

12.05.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Šest najvećih hrvatskih banaka ostvarilo je u prvom tromjesečju dobit prije oporezivanja u iznosu od 1,35 milijarde kuna, što predstavlja 95 posto od ukupne dobiti svih banaka koja iznosi 1,43 milijardi kuna

Banke u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u iznosu od 1,43 milijarde kuna, pokazuju nerevidirani podaci koje je danas na svojim web stranicama objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Najveću dobit prije oporezivanja u prva tri mjeseca ove godine, prema nerevidiranim podacima, ostvarila je Zagrebačka banka, u iznosu od 432,07 milijuna kuna, što predstavlja oko 30 posto od ukupne bruto dobiti svih banaka za to razdoblje.

Druga je po visini dobiti, Hypo Alpe-Adria-Bank kojoj se 27. veljače ove godine pripojila Slavonska banka i koja je ostvarila dobit od 241 milijun kuna. Dobit Privredne banke Zagreb iznosila je 224,2 milijuna kuna, a Erste&Steiermaerkische banke 216 milijuna kuna.

Slijede Raiffeisenbank Austria sa 122,2 milijuna kuna i Societe Generale Splitska banka sa 116,3 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.

I dok je Zagrebačka banka koja je u vlasništvu Unicredita iskazala najveću dobit, Hrvatska poštanska banka (HPB) koja je u državnom vlasništvu – najveći je gubitnik. Sedam je banaka poslovalo s gubitkom, od kojih je najveći u iznosu 32,5 milijuna kuna zabilježila HPB.