SLAB ODAZIV GRAĐANA

Za reprogram duga javio se svaki 36. dužnik

07.08.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Porezna je uprava do danas, zadnjeg dana primanja zahtjeva za reprogram poreznog duga fizičkih osoba, zaprimila ukupno 17.331 zahtjev za ukupan iznos duga od gotovo 1,3 milijarde kuna, a od toga se 2.343 zahtjeva odnosi na jednokratnu uplatu, doznaje se iz Porezne uprave

Rok za podnošenje zahtjeve za reprogram poreznog duga fizičkih osoba istječe danas, 7. kolovoza, u ponoć.

Ukupan iznos duga po do sada zaprimljenim zahtjevima na dan podnošenja zahtjeva iznosi 1,28 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 804,8 milijuna kuna, a na kamatu 477,4 milijuna kuna. Uplaćena glavnica jednokratnim uplatama iznosila je 14,47 milijuna kuna, navode iz Porezne uprave.

Do sada je obrađeno 5.736 zahtjeva, a iz Porezne uprave napominju da je najveći broj zahtjeva zaprimljen u zadnjih 15 dana.

Najveći broj zaprimljenih zahtjeva do sada je zabilježen u Poreznoj upravi Zagreb, njih 4.258 na ukupan iznos poreznog duga od 316,5 milijuna kuna.

Slijedi Porezna uprava Koprivnica sa 1.571 prijava na ukupan iznos od 90,2 milijuna kuna te Porezna uprava Split sa 1.186 zaprimljena zahtjeva na ukupan iznos duga od 96,3 milijuna kuna.

Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba stupio je na snagu 9. svibnja, s rokom za podnošenje zahtjeva za reprogram od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno do 7. kolovoza, do 24 sata na pošti preporučeno.

Zakon građanima, fizičkim osobama koje su registriranu djelatnost prestale obavljati do dana stupanja na snagu Zakona, odnosno bivšim obrtnicima, ali i drugim fizičkim osobama koje su zatvorile registriranu djelatnost, poput liječnika, arhitekata ili odvjetnika, kao i fizičkim osobama u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva, omogućuje reprogram naplate glavnice duga, uz kamatnu stopu od 4,5 posto, plaćanjem u mjesečnim obrocima. Taj rok, ovisno o visini duga, može biti od 36 do 60 mjeseci, uz istovremeni otpis duga s osnove kamata.

Ako obveznicima više odgovara, može se omogućiti otpis duga s osnove kamata uz plaćanje glavnice jednokratnom uplatom.

Porezna je uprava više puta pozvala građane, fizičke osobe s poreznim dugom da podnosu zahtjeve za reprogram temeljem Zakona.

Prema ranijim podacima Porezne uprave, zahtjev za reprogram moglo je podnijeti više od 618 tisuća građana i fizičkih osoba koje su prestale obavljati samostalnu djelatnost, s ukupnim dugom za poreze i doprinose od 12,8 milijardi kuna, od čega se 7 milijardi kuna odnosi na glavnicu, a 5,7 milijardi kuna na kamate.