MINISTAR POPIJAČ

'Za plinski biznis Ine ima ulagača'

05.11.2010 u 13:50

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas da su pregovori Vlade s Inom i MOL-om o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine u tijeku te je rekao kako vjeruje da će pregovarači međusobno uskladiti stajališta

"Razgovaramo s Inom i MOL-om o svim aspektima međusobne suradnje i vjerujem da ćemo se uskladiti", rekao je Popijač u izjavi nakon poslovnog skupa "Položaj hrvatskog izvoza u 2011." u organizaciji udruge Hrvatski izvoznici.

Upitan je li točno da su za plinski biznis Ine zainteresirani strani ulagači, odgovorio je da zainteresiranih ulagača ima uvijek napomenuvši da je pojam ulagača u plinskom biznisu širok i da se može odnositi na proizvođače, distributere, uvoznike i druge.

Upitan je li jedna od tema razgovora s Inom i MOL-om poskupljenje plina za kućanstva, Popijač je rekao da će Vlada eventualno poskupljenje razmotriti samostalno.

Prema Prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a, hrvatska država do 1. prosinca ove godine treba preuzeti plinski biznis od Ine.

Iz Ine su prošli tjedna ponovili kako za Inu vrijedi načelo po kojem se plinskim biznisom može upravljati ako je on tržišno postavljen, a to podrazumjeva i tržišnu cijenu plina za kućanstva.

Predstavnici hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a jučer su razgovarali oko plinskog biznisa, odnosno mogućnosti da ga preuzme hrvatska država ili da i dalje ostane u okviru Ine, a s čim je povezano i pitanje cijene plina za kućanstva, a ti će se razgovori nastaviti idućeg tjedna.

"Temeljem ugovornih obveza stranki, pregovori se nastavljaju s ciljem rješavanja pitanja do 1. prosinca 2010.", objavili su jučer iz MOL Grupe.