RASPRAVA O IZVOZU

Za novi ekonomski pravac trebat će 5 do 6 godina

18.05.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Afirmacija izvrsnosti, jačanje HBOR-a kroz povećanje temeljnog kapitala, osiguranje dugoročnih kredita za kupce u inozemstvu, preusmjeravanje državnih subvencija prema izvoznicima neke su od mjera koje izvoznici predlažu vladi pod sloganom 'Naš izlaz iz krize'

Sudionici panel rasprave na konvenciji izvoznika složili su se da se oporavak hrvatskog gospodarstva treba bazirati na rastu izvoza. 'Pokazalo se da zemlje koje imaju jak izvoz brže izlaze iz recesije', ustvrdio je premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević, osvrćući se na probleme s kojima se suočava hrvatska ekonomska politika.

'Hrvatska je izgradila introvertan sustav u kojemu su živjeli svi i sada je vrlo teško preokrenuti taj sustav', rekao je Lovrinčević, naglasivši da je 'okretanje ogromnog broda' proces koji će trajati pet do šest godina.

'Svi koji namjeravaju doći na vlast varaju se ako misle da mogu ponoviti model rasta kroz javne investicije', upozorio je Lovrinčević, dajući od znanja da ekonomskoj politici ostaje trajni izazov smanjenje fiskalnih troškova i povećanje produktivnosti javnih poduzeća.

Lovrinčević je izrazio umjereni optimizam zbog činjenice da je Hrvatska u zadnji čas uhvatila vlak za Europsku uniju. Međutim ukazao je i na opasnost da se ulaskom u Europsku uniju zaustave započete reforme. 'U tom slučaju vrlo brzo ćemo udariti glavom o zid', zaključio je premijerkin savjetnik.

Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, prezentirao je trendove u izvozu i mjere za unapređenje izvoza koje izvoznici predlažu Vladi. Posebno je naglasio ulogu HBOR-a koji je u 2010. godini odobrio 6,6 milijardi novih kredita. Izvoznici se zalažu za daljnje jačanje HBOR-a kroz povećanje temeljnog kapitala. Traže i osiguranje konkurentnih dugoročnih kredita za kupce u inozemstvu na rok od 15 do 25 godina po uzoru na Kinu.

Zalažu se i za kontrolu troškova državnih subvencija i njihovo djelomično preusmjeravanje prema izvoznicima. Također, traže kontrolu i zaštitu od nekvalitetnih i subvencioniranih roba iz uvoza. 'Svaki uvoznik bi trebao potpisati izjavu pod materijalnom odgovornošću da njegov proizvod nije subvencioniran', naglasio je Bago. Izvoznici traže i afirmaciju izvrsnosti te pokretanje investicija s ciljem stjecanja referenci za izvoz.

'Proveli smo 25 mjera za uklanjanje investicijskih prepreka', naglasio potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević, najavljujući investicijski ciklus u kojem će sudjelovati i javna poduzeća.

Glavna ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku, Sanja Mađarević-Šuster, upozorila je da samo 10 posto zaposlenih u Hrvatskoj rade u izvoznom sektoru. 'To nije ekonomija koja može fleksibilnije odgovoriti na promjene u ekonomskim ciklusima', ustvrdila je Mađarević-Šujster. Prema njezinim riječima, Hrvatska mora intenzivno raditi na povećanju konkurentnosti kroz smanjenje domaćih inputa, uklanjanje administrativnih prepreka i povećavanje produktivnosti. Ukazala je i na potrebu nastavka privatizacije i ubrzanja započetih reformi, osobito na području tržišta rada.