program elektrifikacije

Za financiranje priključivanja na struju romskih kućanstava osigurano 2 milijuna kuna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2020 13:14
  • Objavljeno 18.06.2020 u 13:14
Potpisivanje ugovora u HEP-u

Potpisivanje ugovora u HEP-u

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je za program priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima osiguralo 2 milijuna kuna, a HEP-ODS će od ukupno oko 500 potencijalnih priključaka u prvoj fazi realizirati najmanje 200 priključaka, izvijestili su u četvrtak iz HEP-a

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS-a) Nikola Šulentić danas su u sjedištu Hrvatske elektroprivrede (HEP) potpisali ugovor o financiranju programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima, vrijedan 2 milijuna kuna.

Ministarstvo je tim ugovorom osiguralo 2 milijuna kuna, kojima će HEP-ODS realizirati priključke korisnika koji ispunjavaju sve potrebne zakonske preduvjete neophodne za priključenje na distribucijsku mrežu, navodi se u priopćenju.

"Od ukupnog broja od oko 500 potencijalnih priključaka, program elektrifikacije u prvoj fazi obuhvaća najmanje 200 priključaka na području sedam županija - Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Međimurske i Varaždinske županije", ističu iz HEP-a.

Elektrifikacija romskih naselja dio je mjera Vlade za poboljšanje životnog standarda pripadnika nacionalnih manjina.

"Vjerujem da će se provedbom ovoga ugovora u okviru operativnoga programa Vlade RH za nacionalne manjine znatno unaprijediti kvaliteta života pripadnika romske nacionalne manjine. Jedna od naših resornih zadaća je da našim građanima omogućimo pristup pouzdanoj energiji, što je ujedno i jedan od ciljeva održivoga razvoja - puta kojim Republika Hrvatska ide. Energija je ključni moment u gotovo svim područjima života stoga je važno da je dostupna svima, bez iznimke", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

I predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić ističe kako je jedan od prioriteta HEP-a da svim građanima na području Hrvatske omogući uvjete za pristup električnoj energiji i korištenje električne mreže. "Taj je naš cilj sukladan politici i opredjeljenjima Vlade Republike Hrvatske, što se u ovom slučaju potvrđuje financiranjem Programa priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstva u romskim naseljima. HEP će kao i inače, obveze preuzete ovim ugovorom ispuniti odgovorno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku", izjavio je Barbarić.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je predao kandidaturu i za predstojeće parlamentarne izbore te će po četvrti put pokušati izboriti mandat zastupnika 12 nacionalnih manjina, zahvalio je Vladi na velikom iskoraku za romsku zajednicu u Hrvatskoj.

Kajtazi je naglasio kako je današnjim potpisivanjem ugovora dokazano da je Hrvatska socijalna država u kojoj svi njeni građani imaju pravo na osnovne životne potrebe, poput električne energije.

Direktor HEP-ODS-a Nikola Šulentić naglasio je da time ta tvrtka potvrđuje svoju ulogu nepristranog operatora, budući da su svi objekti s popisa za priključenje morali ispuniti sve zahtjeve za realizaciju koji se odnose na legalnost objekata i plaćene naknade za priključenje, sukladno zakonskoj regulativi, zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!