KONCENTRACIJA DOPUŠTENA

Za AZTN ništa sporno u Todorićevom preuzimanju kioska

03.05.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju koja nastaje stjecanjem kontrole tvrtke Tisak nad tvrtkom Slobodna Dalmacija - Trgovina i to stjecanjem većine udjela u temeljnom kapitalu Slobodne Dalmacije - Trgovina, izvijestila je Agencija na svojim internet stranicama.

U ocjeni te koncentracije navedeno je da će imati učinke na mjerodavnom tržištu trgovine tiskom na veliko na području Republike Hrvatske, te na mjerodavnom tržištu trgovine na malo u specijaliziranim trgovinama za prodaju tiska i duhanskih proizvoda formata kioska, i to na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvanske županije.

"No, učinci na sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja nisu značajni, pa je temeljem propisa o zaštiti tržišnog natjecanja riječ o dopuštenoj koncentraciji. Naime, prije provedbe ove koncentracije zajedničku kontrolu nad Slobodnom Dalmacijom - Trgovinom d.o.o., Tisak d.d. je ostvarivao zajedno sa Slobodnom Dalmacijom d.d. sa sjedištem u Splitu. Drugim riječima, negativni učinci na tržišno natjecanje neće biti značajni jer izlaskom Slobodne Dalmacije d.d. nije došlo do promjene u strukturi tržišta", navodi se u priopćenju.

Primjeri iz pravne stečevine EU, koji su važan interpretativni instrument za primjenu hrvatskih propisa u slučaju pravnih praznina ili dvojbi u tumačenju tih propisa, na isti način ukazuju da u slučajevima gdje dolazi do promjene iz zajedničke u samostalnu kontrolu, nije vjerojatno da bi koncentracija mogla dovesti do bilo kakvih protutržišnih učinaka u smislu jednostranog povećanja cijena i sl., zaključuje se u priopćenju Agencije.

Tisak od 30. rujna 2010. drži stopostotni udjel u temeljnom kapitalu tvrtke Slobodna Dalmacija - Trgovina.

Naime, Tisak je 30. rujna prošle godine sa Slobodnom Dalmacijom d.d. sklopio ugovor o kupoprodaji poslovnog udjela kojim je kupio jedan poslovni udjel u visini od 18,7 milijuna kuna, što predstavlja 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Slobodne Dalmacije - Trgovina d.o.o.

Kako je Tisak već od ranije držao jedan udjel iste vrijednosti koji čini 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Slobodne Dalmacije - Trgovina, sklapanjem tog ugovora je od kraja rujna prošle godine postao imatelj dva poslovan udjela koja ukupno čine 100 posto udjela u temeljnom kapitalu Slobodne Dalmacije - Trgovina.