ANEKSOM SRUŠEN REKORD

Za 762 metra autoceste HAC platio 159 mil. kuna

29.07.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Najskuplji komad autoceste u Hrvatskoj - 762 metra prometnice i plato na graničnom prijelazu Macelj - postaje još skuplji: Hrvatske autoceste, koje su s izvođačima krajem 2007. taj posao ugovorile za 137 milijuna kuna, isplatit će im dodatnih 22 milijuna kuna pa će konačna cijena dosegnuti čak 159 milijuna kuna

Izvođač radova na Macelju je konzorcij Strabaga, Viadukta, Hidroelektre-Niskogradnje i Cesta Varaždin, koji je posao dobio na natječaju 2007. godine - iako nisu ponudili najpovoljniju cijenu.

Znači, osim što je prvotno za 762 metara autoceste HAC pristao platiti 137 milijuna kuna, sada je potpisan i aneks ugovora, pa cijena jednog metra tog dijela autoceste skače s 179 tisuća kuna na astronomskih 208.661 kuna. Za usporedbu cijena jednog metra na preostalom dijelu autoceste Zagreb - Macelj iznosi 94 tisuće kuna. Prema tim brojkama ova dionica je daleko najskuplja od svih ikada izgrađenih na hrvatskim autocestama.

U HAC-u kažu da je do novih troškova došlo zbog toga što je promijenjen plan gradnje autoceste koji je definiran glavnim projektom i građevinskom dozvolom. Naime, zatvaranje graničnog prijelaza Macelj i izgradnja autoceste i platoa površine 50 tisuća četvornih metara bili su predviđeni u jednoj fazi, ali se na zahtjev Ministarstva financija odustalo od privremenog zatvaranja teretnog prometa na graničnom prijelazu Macelj pa se dogovorila izgradnja u dvije faze.

Zbog toga se, objasnili su iz HAC-a za Business.hr, iskopani materijal (lapor) više nije mogao iskoristiti pa se isti morao odvoziti i deponirati, a nakon toga trebalo je i osigurati novi materijal.