PRAVOMOĆNA PRESUDA

Još jedna presuda za švicarce: Vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon može ovršiti Addiko banku za preplaćene kamate

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 19.10.2020 10:42
  • Objavljeno 19.10.2020 u 10:36
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Donesena je još jedna pravomoćna presuda za kredit s valutnom klauzulom u euru, u kojemu je Addiko banka naplaćivala nezakonito ugovorene kamate koje su mijenjane jednostranom odlukom banke, izvijestili su iz Udruge Franak

Tužitelj je bio poznati vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon, a prema presudi Županijskog suda u Osijeku Addiko banka mora uplatiti Janjiću ukupno oko 40.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata te platiti 8.600 kuna sudskih troškova za kredit u iznosu od oko 250.000 kuna.

Županijski sud u Osijeku po sutkinji Marijani Žigić potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu, sutkinje Ines Gutzmirtl Špehar, kojom je ukratko utvrđeno:

  1. Da je Addiko banka s tužiteljem Janjićem ugovorila nepoštenu i zbog toga ništetnu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke.
  2. Tužitelj se može pozivati na pravno utvrđenje iz kolektivne presude u slučaju franak, mada se ta presuda direktno ne odnosi na valutnu klauzulu EURO.
  3. Prije zaključenja ugovora o kreditu Addiko banka i tužitelj nisu pojedinačno pregovarali o promjenjivoj kamatnoj stopi.
  4. Službenik banke nije na valjan i razumljiv način objasnio postupak formiranja kamatne stope.
  5. Tužitelj nije raspolagao osnovnim parametrima o kojima ovisi kretanje kamatne stope.
  6. I konačno, ugovorena kamatna stopa nije bila određena niti odrediva, te nije bila razumljiva, a niti poštena, i zbog toga je ništetna.

Sud je isto tako utvrdio da nema zastare potraživanja, jer zastara potraživanja počinje teći tek od dana utvrđenja ništetnosti nepoštene ugovorne odredbe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!