Poklon vlade

Vukovarci dobivaju novu marinu sa 140 vezova, a imaju i velika očekivanja od kruzera

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 02.07.2018 19:51
  • Objavljeno 02.07.2018 u 19:51
Od iduće godine Vukovarci se neće gurati u staroj marini

Od iduće godine Vukovarci se neće gurati u staroj marini

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovarci će do kraja godine čamce i plovila vezati u novoj riječnoj marini na desnoj obali Dunava. Tamo će dobiti 140 novih vezova, a projekt je vrijedan devet milijuna kuna

Vukovarci se više ne bi trebali gurati u staroj marini. Nova bi se trebala izgraditi i otvoriti do kraja godine na desnoj obali Dunava, od Vodotornja prema staroj klaonici. Projekt je vrijedan devet milijuna kuna, a financira ga hrvatska Vlada.

'Odlučeno je tako još na sjednici hrvatske Vlade održanoj u Vukovaru 17. studenog prije dvije godine', odgovara za tportal ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović.

Nova marina, službenog naziva Komunalno pristanište Vukovar, imat će 140 vezova. S radovima na terenu trebalo bi se započeti ove jeseni, a plovila će ju moći koristiti od iduće godine.

'Nadamo se kako ćemo otvorenjem zadovoljiti želje i potrebe Vukovaraca koji će ovdje moći privezati plovila i čamce u dužini od pet i osam metara. Volimo reći kako je Dunav Vukovarcima kao glavna ulica Europe, pa je onda logično da svaki građanin voli i posjeduje nekakav čamac ili brodicu', dodaje Jakumetović, napominjući kako su Vukovarci ovo jedva dočekali jer je lučica u samom centru grada vapila za proširenjem.

Njezin je kapacitet 90 plovila, ali zbog radova na popularnom vukovarskom otoku Sportova ondje je, tumači, nezgodno uplovljavati i isplovljavati, pa će izgradnjom nove marine istovremeno riješiti dva problema - privezivanje i gužve unutar lučice.

  • +10
  • +7

Vukovar će dobiti novu marinu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

'No paralelno s radovima bilježimo sve veći broj dolazaka riječnih kruzera u Vukovar, odnosno putničkih brodova koji plove od Beča prema Crnom moru. Zbog tog turističkog kruzinga prošle godine je u grad pristalo 220 kruzera, a ove očekujemo preko 250. U prosjeku na svakom ima oko stotinu gostiju, što znači da bi riječnim putem u Vukovar trebalo stići oko 25.000 gostiju', jasna je računica u vukovarskoj Lučkoj upravi.

Koliko se ovi gosti dugo zadržavaju u gradu, dodaje Jakumetović, ovisi o programu turoperatora.

'Ima onih koji ovdje provedu cijeli dan bez noćenja, odnosno cjelodnevno razgledavaju grad dok drugi provedu nekih dva sata, a ostatak su u obilasku Baranje, Kopačkog rita. No svi uvijek u Vukovaru provedu određeni dio vremena. Mahom je riječ o turistima iz Kanade, Japana, Švedske, Australije i SAD-a, njih gotovo 70 posto', objašnjava za tportal ovaj vukovarski ravnatelj.

U Vukovaru se ove godine očekuje oko 250 riječnih kruzera s oko 25.000 gostiju

U Vukovaru se ove godine očekuje oko 250 riječnih kruzera s oko 25.000 gostiju

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Niski riječni vodostaj Vukovarcima ne zadaje glavobolje jer je Dunav plovan, kažu, 365 dana u godini.

'Jedino u prosincu ili siječnju, za vrijeme najcrnjih scenarija, kada se rijeka zaledi, onda je njome zabranjen promet. Sušna godina nam ne smeta, pa velike kruzere možemo primati i u to vrijeme', odgovara tportalu Jakumetović.

Nakon otvorenja nove marine Vukovarci planiraju raspisati natječaj za njezino upravljanje i davanje u koncesiju. Ako bude potrebe, najavljeno je, moći će se i proširiti na oko 900 vezova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!