GUVERNER HNB-A

Vujčić otkrio kako teku posljednje pripreme za uvođenje eura i u kojoj će valuti plaćati u novogodišnjoj noći

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 05.12.2022 23:58
  • Objavljeno 05.12.2022 u 20:06
Boris Vujčić

Boris Vujčić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić bio je gost Dnevnika Nove TV, gdje je razgovarao o posljednjim pripremama za uvođenje eura. Podsjetio je da ćemo za novogodišnju noću, ali i sve do 14. siječnja 2023. moći plaćati u kunama i u eurima

Vujčič vjeruje da neće biti problema tijekom prilagodbe na novu valutu. 'Ne očekujem da će biti problema, iako je to zahtjevan logistički poduhvat. No, nikad do kraja ne znamo hoće li nešto zaštekati, ali se kontinuirano testira. Zasad nam ništa ne nagovješćuje bismo li imali problema 1. siječnja', rekao je guverner.

FINA, banke i pošta dobile su isporuke i novčanica i kovanica. Vujčić je ustvrdio da je najbolje promatrati iskustva drugih država koje su uvele euro kad je riječ o rastu cijenu. 'Iskustvo 19 zemalja koje su uvele euro pokazuje da cijene jesu išle nešto gore, ali malo, od 0,2 do 0,4 posto', pojasnio je guverner za Dnevnik Nove TV.

Kaže da se nije bavio kreativnošću aplikacije EuroHR. 'Bitno je koliko je to korisno. Nekome liči na digitron, ali ako je pitanje dizajna, nisam odlučivao o tome', rekao je Vujčić. Na pitanje koliko je koštala izrada same aplikacije, Vujčić je rekao 'oko tristo i nešto tisuća kuna', te dodao 'da ne prati sve stavke'.

Kaže da će inflacija ostati povišena barem do 2024. godine, no da možemo iduće godine očekivati da će se ona prepoloviti. Uvođenjem eura mijenja se i Vujčićeva uloga. Kaže da će biti drugačije, no jednako zahtjevno. 'Moj glas je jedan od 26 glasova gdje svaka zemlja ima jednaku težinu u odlučivanju', kazao je za Dnevnik Nove TV i dodao da od rujna 'sjedi na sastancima' te da je 'vrlo zanimljivo'.

  • +4
  • +1

Euri

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Na upit vidi li kraj inflacije, ponovio je da vidi smanjenje iduće godine. 'Mislim da će se stopa inflacije tada prepoloviti, ali će ostati povišena iznad našeg srednjoročnog cilja sve do barem 2024. godine, no neće biti ovako visoka', kaže Vujčić-

Podsjetio je da je on od početka upozoravao na opasnost od inflacije. 'Sigurno je da je krajem prošle godine i početkom ove počela rasti. Ja sam upozoravao da neće biti tranzistorna, na to se nadovezao rat u Ukrajini koji ju je još više potaknuo jer sigurno ne bi došla do ovih razina da nije bilo agresije na Ukrajinu', rekao je guverner HNB-a za Dnevnik Nove TV

Što se tiče rada aktualnog viceguvernera HNB-a i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, Vujčić je rekao kako zasad sve funkcionira sve dobro, da se Ćorić dobro uklopio te da dobro surađuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!