strateški cilj

Vučković: Puno se ulaže u kvalitetu hrane

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2020 15:15
  • Objavljeno 11.11.2020 u 15:15
Marija Vučković

Marija Vučković

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Država puno ulaže u politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda jer u tome vidi priliku za podizanje konkurentnosti poljoprivrede i prehrambene industrije, istaknula je u srijedu ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvarajući 3. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane

Kongres se održao virtualno u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Hrvatskog mjeriteljskog društva i Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

"Ministarstvo poljoprivrede puno ulaže u politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda budući u tome vidimo priliku za podizanje konkurentnosti naše poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i za snažnije pozicioniranje na tržištu punom konkurenata, što direktno doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja", istaknula je Vučković.

Iznijela je i da Hrvatska danas ima 28 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele EU.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju i da je jedan od strateških ciljeva osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne, kvalitetne i nutritivno vrijedne hrane, proizvedene na održiv način, što je i jedna od ključnih politika koja se navodi u Europskom zelenom planu i strategiji "Od polja do stola“.

Neki od ciljeva strategije su, kako navode, nastavak aktivnosti koje se odnose na očuvanje zdravlja i dobrobit životinja kao preduvjeta za održivu stočarsku proizvodnju te za smanjenu potrebu za antimikrobnim sredstvima, a samim time i antimikrobne rezistencije koja je goruće pitanje u svijetu i znatno utječe na sigurnost hrane koju konzumiramo, samim time i na zdravlje potrošača.

Tu je i pitanje smanjenja korištenja pesticida tijekom proizvodnje hrane, kao i pitanje povećanja površina na kojima se uzgaja organska hrane.

Strategija "Od polja do stola“ ide i korak dalje u smjeru izrade obveznog označavanja hranjivih vrijednosti na prednjoj strani ambalaže kako bi se potrošačima olakšao zdraviji izbor hrane u cilju poboljšanja zdravlja, kvalitete života i smanjenja zdravstvenih troškova, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju i da su krenuli i u uspostavu dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta". Taj će znak jamčiti potrošaču da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, odnosno da su i glavni sastojak i proizvodnja proizvoda iz Hrvatske te u Hrvatskoj.

Ministarstvo je, također, u svjetlu porasta pojave bolesti koji se prenose hranom, izradilo aplikaciju HRana, koja potrošača u realnom vremenu informira o mogućim opasnostima u hrani, upozorenjima o proizvodima te povlačenjima i/ili opozivima proizvoda.

"U ovome trenutku ne mogu se ne dotaknuti izvanrednih okolnosti nastalima uslijed širenja pandemije bolesti covid-19, u kojima smo uvidjeli da je iznimno važna dostupnost i sigurnost opskrbe hranom te potreba za skraćivanjem lanca opskrbe, pri čemu zaštita zdravlja potrošača ni u jednom trenutku ne smije biti dovedena u pitanje. Našim građanima potrebno je trajno osiguravati pristup dostatnoj i raznovrsnoj ponudi sigurne, visokokvalitetne, hranjive i na održiv način proizvedene hrane po pristupačnim cijenama“, zaključila je Vučković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!