PROJEKT KONAVOSKO POLJE

Vučković: Bez učinkovitog korištenja zemljišta nema napretka u poljoprivredi

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 14:01
  • Objavljeno 27.11.2020 u 14:01
Marija Vučković

Marija Vučković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u petak kako bez učinkovitog korištenja zemljišta Hrvatska ne može očekivati napredak u poljoprivrednoj proizvodnji, podržavši na sastanku s predstavnicima Općine Konavle inicijativu te općine za komasacijom kroz pilot projekt Konavosko polje

"Poljoprivredno zemljište je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku te ne može i neće tek tako biti prenamijenjeno. Zakon o poljoprivrednom zemljištu treba mijenjati zbog aktivacije zapuštenog poljoprivrednog zemljišta, digitalizacije i veće transparentnosti natječaja te smanjenja administrativnih procedura. Završavamo s tim izmjenama te se sad trebamo početi baviti navodnjavanjem i komasacijom. To su teški problemi koji se ne rješavaju desetljećima", rekla je Vučković nakon sastanka s lokalnim vlastima Općine Konavle.

Naznačila je i da "za napredak neće biti dovoljna ulaganja i potpore Europske unije", premda je riječ o značajnim sredstvima.

Vučković je na sastanku s predstavnicima Općine Konavle podržala inicijativu te općine za komasacijom, odnosno okrupnjivanjem zemljišta kroz pilot projekt "Konavosko polje".

Ministarstvo se obvezalo konkretno podržati pilot projekt, najprije sufinanciranjem preostalog dijela dokumentacije.

"U pilot projekt je uključeno 130 hektara s više od 1.200 vlasnika ili suvlasnika, pri čemu je država vlasnik ili suvlasnik od 60 do 70 posto. Vjerujem da će i na drugim dijelovima Konavala biti sličan omjer. Postupak je jako složen. Poštujemo vlasništvo, ali je riječ o strateškom interesu", naglasila je Vučković.

Kao sljedeći korak najavila je izmjenu zakona koji se tiče komasacije, kako bi, kako je rekla, konačno bio primjenjiv.

Konavoski načelnik Božo Lasić izjavio je kako je rješavanje složenih imovinsko-pravnih odnosa na vrijednim konavoskim zemljištima višegodišnji problem, koji je općina počela rješavati prije godinu i pol dana kroz pilot projekt Konavosko polje.

"Izvijestili smo danas ministricu, koja nam je dala podršku, a očekujemo i financijsku podršku kako bismo završili drugu fazu koja je započeta. Nadam se da ćemo nakon sedamdeset godina privesti kraju taj dugoročan posao", rekao je Lasić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić pilot projekt je nazvao vrijednom inicijativom, budući da je riječ o iznimno važnom strateškom projektu za općinu, ali i županiju.

"Drago mi je što je ministarstvo spremno pomoći. S ministarstvom i Hrvatskim vodama pripremamo i dijelom već ostvarujemo oko 600 milijuna kuna vrijedan projekt navodnjavanja Donje Neretve i obrane od zaslanjenja, što je najveći strateški poljoprivredni projekt u županiji. S ta dva projekta ćemo unaprijediti poljoprivredu koja nam je strateški važna", istaknuo je Dobroslavić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!