podaci Porezne uprave

Vrijednost fiskaliziranih računa u prvom kvartalu veća za 7,6 milijardi kuna

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 10.04.2022 09:17
  • Objavljeno 10.04.2022 u 09:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prva tri mjeseca ove godine vrijednost fiskaliziranih računa iznosila je 45,4 milijarde kuna, što je 20,1 posto ili 7,6 milijardi kuna više no u istom razdoblju 2021. godine, podaci su Porezne uprave.

Kada se promatra broj računa, u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2022. u svim djelatnostima ih je izdano 502,6 milijuna, što je porast od 14,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, broj računa je porastao za tri posto, a vrijednost za 7,7 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca u trgovini je tako fiskalizirano 266 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 24,1 milijardu kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 67,3 milijuna ili 161,5 posto više, a njihova vrijednost porasla je za 168,5 posto, na 3,4 milijarde kuna, podaci su Porezne uprave koji su na upit dostavljeni Hini.

Ukupno promatrano, na vrijednost fiskaliziranih računa u prva tri ovogodišnja mjeseca dijelom je utjecao i sveprisutni porast cijena, između ostalog vidljiv i u maloprodaji i ugostiteljskim objektima.

Inflacija je značajnije počela rasti od lanjskog travnja, nastavila je ubrzavati i u siječnju i veljači ove godine, a primjerice u veljači cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju su porasle na godišnjoj razini za 6,3 posto, što je najviša stopa rasta od kolovoza 2008. godine. Državni zavod za statistiku bi krajem idućeg tjedna trebao objaviti podatke o inflaciji za ožujak, koji bi trebali potvrditi trend ubrzanog rasta cijena.

Kada se promatraju samo ugostiteljstvo i turizam, znatno bolji ovogodišnji rezultati uvelike su odraz i činjenice da su ugostitelji lani tek od 1. ožujka dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu trećeg mjeseca nisu smjeli posluživati svoje goste. Uvodna relaksacija mjera nastupila je dva tjedna ranije, 15. veljače, kada su kafići mogli početi prodavati "kavu za van", dok su svoju unutrašnjost gostima mogli otvoriti tek od 1. rujna.

Promatrajući sve djelatnosti, u usporedbi s prvim kvartalom 2020. godine, kada je od druge polovine ožujka u Hrvatskoj na snagu stupilo strogo "zatvaranje" u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, broj fiskaliziranih računa u prva tri ovogodišnja mjeseca bio je veći za 33,3 milijuna ili 7,1 posto, a njihova vrijednost za 7,7 milijardi kuna ili 20,4 posto.

Pritom je u trgovini na malo broj izdanih računa porastao za 14,3 milijuna ili 5,7 posto, a njihova vrijednost za 13,4 posto ili 2,8 milijardi kuna. U ugostiteljstvu i turizmu je pak izdanih računa bilo manje za 1,1 milijun ili 1,6 posto, uz istovremeni rast njihove vrijednosti za 25,1 posto ili 678,9 milijuna kuna.

Usporedbom s podacima za prva tri mjeseca pretkrizne 2019. godine, od siječnja do kraja ožujka 2022. izdanih računa je bilo manje za 4,9 milijuna ili jedan posto, no vrijednost računa u ovoj godini je bila veća za osam milijardi kuna ili 21,4 posto.

U trgovini na malo broj fiskaliziranih računa bio je veći za 1,4 posto ili 3,7 milijuna, a njihov iznos za četiri milijarde kuna ili 20 posto.

U ugostiteljstvu i turizmu je pak u prva tri ovogodišnja mjeseca broj izdanih računa bio manji za 12,2 milijuna ili 15,3 posto, no vrijednost im je u odnosu na prvi kvartal 2019. skočila za 307,6 milijuna kuna ili 9,9 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!