ŽELE ŠTO PRIJE NOVOG POVJERENIKA

Vratila se zebnja kod radnika Konzuma, zapanjila ih Ramljakova ostavka

21.02.2018 u 15:53

Bionic
Reading

Igre prijestolja koje se vode na vrhu kompanije plaše radnike Konzuma da bi se mogli vratiti dani praznih polica. Nadaju se kako odlazak Ante Ramljaka neće poljuljati povjerenje dobavljača. Radnici očekuju da Vlada što prije imenuje novog povjerenika. U koncernu radi približno 60.000 ljudi, od čega je oko 35.000 njih u Hrvatskoj

Poslovođa jednog manjeg Konzumova dućana koji je molio za anonimnost rekao je za tportal kako se među radnike ponovo vratio strah.

'Naravno da strah postoji. Ako ne bude robe i police ostanu prazne, izgubit ćemo kupce. To bi bilo jako loše jer smo taman počeli osjećati rast prometa. Zbog toga se nadam da će Vlada što prije naći novog povjerenika', naglasio je naš sugovornik.

Razdoblje u kojem je na čelu koncerna bio Ramljak ocjenjuje dobrim.

'Ljudi su zadovoljni. Plaće su redovite. Isplaćene su nam uskrsnica, božićnica te regres… Malim dućanima dobavljači redovito isporučuju robu', rekao je Konzumov poslovođa.

Kad je riječ o milijunskim naknadama koje su primali Ramljakovi savjetnici, Konzumov poslovođa smatra da su bile previsoke.

'Naravno da je sve radnike to zasmetalo kad smo saznali visinu naknada. Ja radim za mjesečnu plaću koju ti savjetnici zarade u pola sata. To nije u redu. Pogotovo jer se konzultanti plaćaju novcima koje radnici privređuju', istaknuo je naš sugovornik.

Istog mišljenja kad je riječ o savjetničkim plaćama je i Siniša Švarc, povjerenik Sindikata vozača u Konzumu.

'To su ogromne, nemoralne cifre. Isto tako smatram kako je broj tih savjetnika, a više ih je od 140, prevelik. Ne znam koje su sve mogućnosti i obaveze povjerenika, ali moralo bi ih biti manje', mišljenja je Švarc.

I on, kao i njegove kolege vozači, očekuje da će Vlada što prije pronaći Ramljakova nasljednika.

'Ramljakova ostavka me zapanjila. Isto tako i druge radnike. Sad faktički nemamo nikog na čelu kompanije. Netko mora biti gazda u kući. I dok smo imali povjerenika u tvrtki, vladalo je, moglo bi se reći, nekakvo bezvlašće. Svatko od direktora, njegovih zamjenika i ostalih šefova, kojih je ionako previše, vuče na svoju stranu. Krše se i pojedine odredbe Zakona o radu i kolektivnog ugovora', upozorava Švarc.

  • +20
Skupština Konzuma Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX