drugačija nagodba

Mali dioničari Agrokora imaju prijedlog za Ramljaka: Konzum u stečaj, uspješne tvrtke spašavajte!

09.02.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Udruga manjinskih dioničara Agrokora u petak je u Zagrebu održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila alternativno rješenje plana nagodbe vjerovnika Agrokora. Miroslav Jeličić Purko, zamjenik predsjednika udruge, prije početka prezentacije istaknuo je kako je izvanredna uprava Agrokora morala ponuditi barem dva ili tri prijedloga nagodbe kako bi vjerovnici mogli donijeti odluku

'Naš plan baziran je na pravičnosti, pravdi i podjeli imovine tako da nitko ne bude zakinut. Imovina Agrokora bi ostala u Hrvatskoj i dionicama bi se trgovalo u Hrvatskoj', rekao je Purko.

Prema modelu koji predlažu mali dioničari, u stečaj bi išle tvrtke koje su doista u problemima i generiraju gubitke, poput Konzuma, dok bi uspješnije tvrtke iz koncerna išle u dokapitalizaciju te bi normalno nastavile poslovati. 

'Zašto manjinski dioničari kompanija u regiji, poput Kiseljaka iz Sarajeva, neće izgubiti svoj novac, nego će nastaviti trgovati svojim dionicama? Ja sam dioničar Mercatora i u Sloveniji nije takva situacija kakva je u Hrvatskoj, što je vrlo čudno', dodao je Purko. 

Dokument: "Prijedlog nagodbe malih dioničara Agrokora"

Osvrnuo se i na troškove savjetnika izvanredne uprave. 'Ovakvi slučajevi imaju maksimalno 25 do 30 savjetnika jer se radi samo financijsko restrukturiranje. Sve Agrokorove kompanije imaju uprave i one primaju plaću za svoj posao. Texo Management košta oko 8000 kuna na sat, pa sami procijenite je li to skupo', zaključio je. 

  • +3
Prethodna konferencija za medije Udruge manjinskih dioničara Agrokora Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX