SUŠA U MASLINICIMA

Vodnjan traži proglašenje elementarne nepogode

15.09.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Grad Vodnjan zatražio je od Istarske županije proglašenje elementarne nepogode. Naime, visoke temperature i dugotrajno sušno ljetno razdoblje pričinilo je višestruke štete u maslinicima vodnjanskog područja

Kako pojašnjava Franko Raguž iz udruge Agroturist, prosječno se godišnje u četiri vodnjanske uljare te u Velom Vrhu i Balama, kamo gravitiraju vodnjanski maslinari, proizvede oko 4.200 tona, no prema procjeni s terena urod je zbog suše podbacio u prosjeku za 70 posto. U konačnici, šteta u vodnjanskim maslinicima procijenjena je na preko 22 milijuna kuna.

Na području Vodnjana je pod maslinicima 1.600 hektara, odnosno računa se sa 300 tisuća stabala maslina, od čega su 187 tisuća starih i 120 tisuća mladih stabala, zasađenih u zadnjih 15-ak godina. S obzirom na položaj maslinika, ponegdje je urod smanjen za 50 posto, a ima maslinika u kojima je šteta čak i 90 posto. Osim smanjenog uroda, plodovi maslina imat će i manji radman, kazao je Raguž budući da je sada za masline faza zriote, a bez vode je kemijski proces sinteze ulja otežan. Obično radmani iznose oko 15 posto, no ove godine će biti možda 10 do 12 posto, napomenuo je Raguž.

'Ulje će biti intenzivnije, pikantnije, imat će jaču gorčinu i možda neće biti tako harmonično kao inače', kaže maslinar i degustator Rino Šuran iz jučer osnovane rovinjske poljoprivredne zadruge Rubinium. Kako kaže, također na području Rovinja je urod maslina smanjen za polovicu, a sasvim je izvjesno da će berba ove godine početi ranije nego inače. U nekim maslinicima, koji su jače osunčani, berba kreće već krajem rujna.

Na području Buja, štete od suše su ipak manje. No za to je područje lani bila proglašena elementarna nepogoda zbog poplave, a kako kaže maslinar Nino Šimić, ove godine maslinare baš nekako u isto ovo vrijeme za praznik grožđa muči suša. 'Nije sjajno, očekujemo 25 do 30 posto manje uroda. Ako bi došla dobra kiša, nešto bi se još spasilo, barem bjelica. Uljare se na bujštini otvaraju s prvim listopadom, kakvih desetak dana ranije. Lani smo rane sorte počeli brati polovicom listopada', kazao je bujski maslinar Šimić. Ocjenjuje da je sadašnja cijena ekstra djevičanskog maslinova ulja, koja se kreće između 70 i 80 kuna po litri, dobra za potrošače i proizvođače, no kakva će situacija biti na tržištu ovisi i o ovogodišnjim radmanima, to jest koliko ulja sadrži plod masline.

'Ulje će biti ne samo pikantnije, nego kako u Istri kažemo i više amarosko jer nema vode u plodu, što možda i nije svakom po volji, no kao maslinari napravit ćemo sve da dobijemo visokokvalitetno ulje jer smo po tome poznati', veli Šimić.