ENERGETSKA KRIZA

Ne znate kako biste uštedjeli na struji i plinu? Donosimo veliki vodič pomoću kojeg ćete lako zauzdati skupe kilovate i prebroditi inflaciju

14.07.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Političari još ne dižu alarm, no energetski stručnjaci smatraju da je građanima već trebao biti upućen poziv na štednju jer cijene energije svakodnevno rastu, a svaki utrošeni kilovat uvelike se subvencionira javnim novcem. Kako biste se na vrijeme pripremili i lakše prebrodili očekivano poskupljenja energenata, tportal vam donosi vodič za uštedu energije u kućanstvu

U Hrvatskoj su na snazi mjere koje je Vlada uvela početkom travnja, kojima su praktički zamrznute cijene struje i plina za građane. Energetski stručnjaci upozoravaju da je razlika između cijena struje i plina koje plaćaju građani i tržišnih cijena sve veća te da to dugoročno neće biti održivo. Primjerice, građani plaćaju plin po cijeni od 35 lipa po kilovatsatu, a tržišna cijena iznosi gotovo jednu i pol kunu.

Političari još ne vide da smo u problemu ili po običaju guraju probleme pod tepih. 'Ljetni su mjeseci, ne griju se ljudi, svi manje troše. Dat ćemo preporuke kad bude vrijeme za to. Zar ćemo sad govoriti ljudima da se ne griju, a prije nekoliko dana nije se moglo spavati od vrućine?' odgovorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na pitanje novinara kad će Hrvatska, prema primjeru drugih zemalja, dati preporuke za mjere štednje uslijed energetske krize i crnih scenarija koje stručnjaci u Europi i svijetu prognoziraju i najavljuju.

Dodatni problem je to što umjetno niske cijene ne potiču građane na štednju energije. Svjesne su toga komunalne tvrtke te u takvim uvjetima trpe ogromne gubitke. Neke su već počele slati građanima savjete za smanjenje potrošnje energije.

Prijeđite na učinkovitije uređaje

Generalna preporuka za dugoročnu uštedu je nabaviti energetski učinkovite kućanske uređaje s eko oznakama energetske klase. Energetski razredi označeni su od A do G, pri čemu A označava aparat koji troši najmanje energije, a G onaj koji troši najviše. Primjerice, zamjenom starog klima-uređaja (SEER 3,6) novim visokoučinkovitim uređajem iste snage (SEER 8,5) možete smanjiti potrošnju električne energije za 58 posto. Zamjenom starog hladnjaka energetski učinkovitim (A kategorija) možete smanjiti potrošnju za više od 60 posto.

No ako niste u mogućnosti zamijeniti stare uređaje, i postojećim uređajima možete prilično smanjiti račune za struju ako ih pametnije upotrebljavate. Među najvećim potrošačima struje su hladnjaci i perilice rublja.

Pametnije upravljajte hladnjakom

Hladnjaci rade non-stop i troše približno 15 posto električne energije u kućanstvima te zbog toga imaju znatan utjecaj na račun za električnu energiju.

Kako bi hladnjak učinkovito radio, važno je ostaviti razmak oko 10 centimetara od zida te svakih pola godine očistiti prašinu sa stražnje rešetke. Ne stavljajte hladnjak u blizinu izvora topline ni na direktnu Sunčevu svjetlost. Sloj leda u njemu ima izolacijski učinak pa zaleđivanje rashladnih ploča uzrokuje dodatnu potrošnju električne energije. Za svaki stupanj povećanja temperature u hladnjaku uštedjet ćete oko pet posto potrošnje električne energije. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 ˚C, a ako je podignete na -16 ˚C, možete uštedjeti 10 posto energije.

Nemojte spremati u hladnjake i ledenice vruća ili topla jela. Prije ih ohladite na sobnoj temperaturi, zatim u hladnjaku, pa tek onda spremite u ledenicu.

Uštedite na pranju rublja

Perilice rublja koriste najviše energije za zagrijavanje vode. Kako biste uštedjeli na računima za električnu energiju, preporučeno je koristiti program pranja rublja s najnižom temperaturom dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano.

Uštedjeti možete i odabirom perilice većeg kapaciteta jer se smanjuje broj ciklusa, odnosno u perilicu stane veća količina rublja u jednom pranju i troši se manje električne energije. Namještanjem centrifuge na 1600 okretaja po minuti prilikom sušenja odjeće možete uštedjeti i do 30 posto električne energije. Korištenje sušilica izbjegavajte kad je god to moguće jer su one veliki potrošači energije.

Podesite električni bojler

Ako koristite električni bojler za zagrijavanje vode, podesite ga na ekonomični rad, što podrazumijeva to da temperatura vode bude između 55 i 60 Celzijevih stupnjeva. Važno je redovito čistiti kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprječava prijelaz topline s grijača na vodu, pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode.

Štedljivo kuhajte

Uvijek kuhajte s poklopcem jer se na taj način može uštedjeti i do 20 posto električne energije. Prilagodite posuđe količini hrane koju kuhate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Prilikom kuhanja koristite minimalnu snagu koja vam je potrebna. Kada voda proključa, smanjite snagu grijaće ploče na najnižu moguću da zadrži ključanje. Većom snagom nećete postići da hrana bude brže kuhana nego samo da voda brži ispari.

Prilikom kuhanja na plinskom štednjaku pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već dodatno rasipa energiju. Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer pri svakom otvaranju izgubi 20 posto topline. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu te će vaše jelo biti pečeno, a dodatno ćete uštedjeti električnu energiju. Ako trebate nešto samo podgrijati, koristite mikrovalnu pećnicu jer je ona energetski učinkovitija, a uštede se mogu popeti i do 50 posto. Prilikom kuhanja na električnom štednjaku redovito koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline. Za pečenje su osobito učinkovite pećnice s ventilatorom (vrućim zrakom) jer mogu uštedjeti do 15 posto energije.

Modernizirajte rasvjetu

Ako još uvijek koristite žarulje s klasičnom žarnom niti, krajnje je vrijeme da se modernizirate. Alternativa su im LED, kompaktne fluorescentne žarulje (CFL) i poboljšane žarulje sa žarnom niti. Poboljšane žarulje sa žarnom niti i halogenom tehnologijom štede električnu energiju od 20 do 45 posto za proizvodnju jednake svjetlosti dok CFL žarulje koriste od 65 do 80 posto manje električne energije od onih klasičnih sa žarnom niti.

Osim zamjenom energetski učinkovitijim žaruljama, električnu energiju možete uštedjeti racionalnom upotrebom rasvjete. Najjednostavniji način uštede na rasvjeti je maksimalno iskorištenje dnevnog svjetla koje ravnomjerno osvjetljava prostoriju gdje god je to moguće. Korisna je ugradnja senzora pokreta, naročito u prostorima kao što su hodnici, stubišta i sl. Isto tako, dobro je obojiti zidove u svjetlije boje jer one tamne upijaju svjetlost.

Odgovorno s računalima, TV-om, punjačima…

Izbjegavajte rad električnih uređaja u stand by načinu rada, osobito prilikom dužih izbivanja iz kuće. Svi elektronički aparati kao što su TV, Hi-Fi, računala i ostali uređaji u 'ugašenom' stanju (na uređaju je još uvijek upaljeno svjetlo) troše oko 10 posto energije. Dakle toliko možemo uštedjeti ako aparate u potpunosti isključimo iz mreže.

Uštedjeti možete i na punjačima i adapterima tako da ih isključite iz utičnice jer i kad nisu aktivni - oni troše električnu energiju.

Racionalno s perilicama posuđa

Osim što se njihovim korištenjem smanjuje potrošnja vode, perilice posuđa troše i do 60 posto manje električne energije od ručnog pranja posuđa.

Dobro je priključiti perilicu posuđa na priključak s toplom vodom, umjesto hladnom, jer ćete tako dodatno uštedjeti s obzirom na to da se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. Također, nije potrebno uvijek uključivati program za sušenje posuđa jer se tako dodatno troši energija.

Uključite perilicu kad je u potpunosti puna te provjeravajte filtre i razinu soli kako se ne bi nakupljao kamenac na grijaćim površinama, što dovodi do smanjenja učinkovitosti. Perilicu koristite na temperaturi od 50 do 65 Celzijevih stupnjeva.

Koristite jeftinu struju

Ako imate dvotarifno brojilo električne energije, noćni su sati savršeni za uštedu električne energije jer je ona u to vrijeme znatno jeftinija. Noćni ciklus električne energije možete koristiti za pranje rublja, pranje posuđa, zagrijavanje bojlera i sl.

Pripremite se za uštede na grijanju

Nije potrebno tijekom zime zagrijavati stambene prostore na 23 ili 24 stupnja. Sasvim je dovoljno održavati temperaturu na 20 do 21 stupanj. Vjerovali ili ne, ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo jedan stupanj, godišnje možete uštedjeti približno pet posto energije za grijanje.

  • +3
Solarni paneli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako imate plinsko etažno grijanje, ugradnjom sobnog termostata koji održava stalnu temperaturu možete smanjiti troškove grijanja za sedam do 15 posto. Dodatno se štedi ako termostat tijekom noći postavite na nižu temperaturu jer je potrebno manje energije za jutarnje grijanje prostora nego u slučaju da termostat bez prekida održava jednaku temperaturu.

Kod centralnog grijanja razdjelnici topline sami po sebi ne štede energiju, ali motiviraju potrošače na racionalniju potrošnju. Ugradnjom razdjelnika toplinske energije ugrađuju se i termostatski ventili, čime se može godišnje uštedjeti i do 15 posto energije za zagrijavanje prostora.

Ugradite solare i toplinsku izolaciju

Najveće uštede energije možete postići ugradnjom vlastitih sustava za proizvodnju električne energije i kvalitetnom toplinskom izolacijom. Riječ je o projektima koji zahtijevaju veća ulaganja, ali s obzirom na rast cijene energije i mogućnosti korištenja državnih subvencija, takve investicije su sve isplativije.

Primjerice, ugradnjom solarne elektrane na krov vašeg doma možete osigurati proizvodnju 80 posto električne energije za vlastite potrebe.

Poboljšanjem toplinske izolacije zgrade možete postići smanjenje toplinskih gubitaka energije do 50 posto. Budući da najveći gubici nastaju kroz ovojnicu objekta, tj. kroz vanjske zidove, prozore i krov, važno je da je zadovoljavajuće izolirana cijela ovojnica zgrade.