borba protiv energetske krize

Njemačka je naveliko počela štedjeti: U strahu od nestašice raspravlja se o smanjenju minimalne temperature na radnom mjestu

13.07.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Njemačkoj prijeti energetska kriza, pa se već naveliko raspravlja o štednji. Poslije razgovora o zavrtanju grijanja i tople vode u stanovima, na red je sada došao i radni prostor

Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) u utorak je predložila smanjivanje minimalne propisane temperature u uredima i tvornicama, piše dpa, prenosi Fenix magazin.

'Važan je svaki stupanj', rekao je predsjednik DIHK Peter Adrian za agenciju dpa. 'U svom skladišnom prostoru moram garantirati 17 ili 19 stupnjeva, ovisno koliko zaposleni unutra borave. Možda može i s malo nižom temperaturom', rekao je Adrian te dodao da se grijanje može smanjiti i u uredima, a da se zaposleni 'malo toplije oblače'.

Ministarstvo rada provjerava moguća rješenja zajedno s Ministarstvom gospodarstva. Namjera je da se u slučaju nestašice plina neizbježna ušteda na grijanju uskladi sa zahtjevima zaštite zdravlja zaposlenih. Eventualna nestašica plina svakako će uveliko utjecati na proizvodne procese i grijanje radnih prostorija, rekla je glasnogovornica Ministarstva rada.

Ministarstvo rada priopćilo je i da proučava učinak slabijeg grijanja na zdravlje zaposlenih. Adrian predlaže preispitivanje cijelog niza propisa. 'Sada zakon propisuje radnu temperaturu u radionicama, uredima i skladištima i to se mora primjenjivati čak i ako zaposleni pristanu na manje', rekao je.

Minimalnu temperaturu u gospodarstvu određuje pravilnik o poslovnim prostorijama. Prema propisima prostorije ovisno o vrsti posla moraju biti zagrijane na 12 - 20 stupnjeva, pri čemu je 12 stupnjeva minimum na mjestu obavljanja teškog fizičkog rada. Gdje su poslovi manje teški, temperatura mora biti 17 - 20 stupnjeva, a u prostorijama za odmor, svlačionicama, sanitarnim prostorijama, menzama i prostorijama za prvu pomoć najmanje 21 stupanj.