DOBRA ENERGIJA

Želite dramatično srezati račune za struju? Istražili smo što je potrebno za gradnju kućne solarne elektrane i kada će vam se vratiti uloženo

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 29.11.2021 06:33
  • Objavljeno 29.11.2021 u 06:33
Montaža solarnih panela

Montaža solarnih panela

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

U okviru energetske obnove kuća građani mogu dobiti bespovratna sredstva i za gradnju kućnih sunčanih elektrana. U poticanje takvih projekata uključila se i Zelena energetska zadruga te građane u suradnji s gradovima informira o korištenju solarne energije i pomaže im u realizaciji toga

Turnejom Dobra energija i kampanjom promocije solarne energije Zelena energetska zadruga (ZEZ) od sredine listopada u 11 hrvatskih gradova donosi sve ključne informacije o korištenju solarne energije u kućanstvima.

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, samo su neke od korisnih informacija koje stanovnici gradova domaćina turneje imaju prilike saznati iz prve ruke na edukaciji o solarnoj energiji.

'Turneju Dobra energija u 2021. proveli smo drugi put, a njenim zaključivanjem u četvrtak u Ivanić-Gradu iza nas će biti 11 hrvatskih gradova u kojima smo savjetovanjem i edukacijom osnažili građane za korištenje solarne energije. Ove godine u našim edukacijama sudjelovalo je oko 500 građana', otkriva nam Kristina Lauš iz Zelene energetske zadruge, koja okuplja stručnjake, aktiviste i praktičare s višegodišnjim iskustvom u razvoju inovativnih ekonomskih modela korištenja obnovljivih izvora energije.

Uz edukacije o ugradnji kućnih solarnih elektrana, ZEZ savjetodavnim aktivnostima u sklopu turneje podržava gradove domaćine u razvoju i ulaganjima u projekte solarne energije.

Ivanić-Grad aktivno sudjeluje u inicijativi te građanima nudi sufinanciranje izrade glavnog projekta sunčane elektrane. Tržišna vrijednost izrade glavnog projekta kreće se od 3000 do 5000 kuna, a uz sufinanciranje grada, nositeljima prijave u Ivanić-Gradu taj trošak iznosi samo 1500 kuna.

  • +3

Solarni paneli

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Interes u Ivanić-Gradu je značajan - već na prvoj edukaciji dočekala nas je puna dvorana zainteresiranih građana. Proces do donošenja odluke o ulaganju, a onda i same realizacije, pak traje. Dok dio građana čeka otvaranje natječaja za sufinanciranje, poput onog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dio mora adaptirati uvjete za ugradnju na samom objektu', kaže Lauš.

ZEZ, uz administrativnu podršku grada, pomaže investitorima u pripremi za sudjelovanje u natječaju za energetsku obnovu obiteljskih kuća, pronalasku pouzdanog izvođača sunčane elektrane te nabavi opreme.

Kampanja promocije solarne energije

Kampanja promocije solarne energije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zelena energetska zadruga

'Građane informiramo na svakodnevnoj bazi uslugom Nasuncanojstrani.hr te pomažemo donijeti odluku o ulaganju u sunčanu elektranu. Stupanjem u kontakt s nama na ovoj adresi svatko će doći do osnovnih informacija o malim sunčanim elektranama, dobiti priliku besplatno provjeriti vlastite uvjete za ugradnju, dobiti pomoć u prijavama na natječaje za sufinanciranje i povezati se s provjerenim izvođačima sustava', poručuje Lauš.

Podsjetimo, novi rok za zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća je 7. prosinca, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima ukupno biti na raspolaganju 390 milijuna kuna.

Za ugradnju fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove mogu se dobiti bespovratna sredstva od 40 do 80 posto opravdanih troškova. Maksimalan iznos (80 posto opravdanih troškova, odnosno najviše 73.000 kuna) mogu dobiti stanovnici na područjima od posebne državne skrbi i u prvoj skupini otoka. Stanovnicima brdsko-planinskih područja i druge skupine otoka država pokriva 60 posto opravdanih troškova, a građani ostalih područja imaju pravo na poticaje u visini od 40 posto opravdanih troškova.

Ove godine na edukacijama je sudjelovalo oko 500 građana

Ove godine na edukacijama je sudjelovalo oko 500 građana

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zelena energetska zadruga

Ako kućanstvo prijavljuje fotonaponsku elektranu uz druge mjere energetske obnove, moguće je ostvariti do 60 posto opravdanih troškova.

Smanjivanjem cjelokupnog troška realizacije zahvaljujući sufinanciranjem smanjuje se i razdoblje povrata ulaganja u solarnu elektranu, nakon čega je minimalan trošak struje za korisnika.

Prema okvirnom izračunu ZEZ-a, za prosječno četveročlano kućanstvo, kojem bi bila dovoljna elektrana snage 3 kW, uz ostvarenje minimalno 40 posto poticaja, ta bi investicija iznosila oko 18.000 do 22.000 kuna.

Takva elektrana mogla bi ostvariti uštede troškova za električnu energiju do 80 posto na godišnjoj razni i time bi se povrat investicije ostvario za pet do sedam godina. Cijene takvih sustava kreću se od 10.000 do 12.000 kuna po 1 kW snage elektrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!