BREXODUS

Vodafone zbog Brexita seli sjedište izvan Velike Britanije?

29.06.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Telekomunikacijska kompanija Vodafone upozorila je da bi mogla preseliti svoje sjedište izvan Velike Britanije, ovisno o ishodu britanskih pregovora o napuštanju Europske unije, objavili su u srijedu britanski mediji.

Telekomunikacijski div objavio je u priopćenju da je važno zadržati pristup slobodnom europskom ’kretanju ljudi, kapitala i robe’. Prerano je ‘izvući bilo kakve čvrste zaključke o dugoročnoj lokaciji sjedišta’, poručio je Vodafone i istaknuo da će ’donijeti prikladnu odluku’.

Prošlog tjedna, izvršni direktor kompanije Vittorio Colao kazao je za BBC - uoči referenduma - da Britanija riskira isključenje iz planova za veliko novo jedinstveno tržište digitalnih usluga ako napusti EU.

Jutros je, pak, u e-mailu medijima Vodafone poručio da je članstvo u EU, uključujući slobodno kretanje ljudi, pomoglo potaknuti njegov rast.

Taj telekomunikacijski div zapošljava 13.000 ljudi u Velikoj Britaniji. Ima operativni odjel u Newburyu u Berkshireu. ali je sjedište grupe u Londonu.

Vodafone je objavio da je 55 posto dobiti grupe u prošloj financijskoj godini došlo od europskih poslova, a samo 11 posto od britanskih. Tvrtka će također početi izvješćivati o svojim financijskim rezultatima u eurima, a ne funtama.

Vodafone je u priopćenju istaknuo da su jedinstveni pravni okvir koji obuhvaća sve zemlje članice, kao i sloboda kretanja kapitala i roba ’sastavni dio bilo kojeg paneuropskog poslovanja’.

‘Nejasno je u ovom trenutku koliko će tih pozitivnih atributa ostati nakon što bude završen proces izlaska Velike Britanije iz Europske unije’, navodi se u priopćenju.

Tako se Vodafone pridružio listi kompanija, među kojima su Visa i easyJet, koje razmatraju preseljenje sjedišta iz Britanije. BBC se toga pita slijedi li nakon odluke o 'Brexitu' i 'Brexodus'?