glas poduzetnika

Vlasnici sezonskih obrta i poduzeća osmrtnicama i lampionima simbolično će obilježit kraj svoje djelatnosti

15.10.2020 u 10:11

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika i predstavnici sezonskih poduzetnika i obrtnika upozoravaju da će zbog nerazumijevanja resornih ministarstava doći do zatvaranja mnogobrojnih radnji te otkaza. Kako bi ukazali na skorašnji kraj, sezonski poduzetnici i obrtnici zatvorit će vrata svojih radnji i objekata u četvrtak, 15. listopada od 9 sati. Osmrtnicama svojih trgovina i paljenjem lampiona obilježit će zatvaranje radnji te gubitak radnih mjesta koji će uskoro uslijediti. Kratka konferencija za medije održat će se u 12 sati u prolazu Harmica.

'Već mjesecima se sektor sezonskih poduzetnika i obrtnika bori s nadležnim ministarstvima kako bi skrenuli pozornost na mnogobrojne probleme s kojima se susreću u poslovanju. Prvotno ovaj sektor nije mogao aplicirati za gospodarske mjere jer nisu pripadali turističkom sektoru, iako im jedina zarada dolazi upravo od turizma. Kada smo se zajedno izborili za navedeno, onda nisu mogli dobiti potpore za svoje sezonske radnike što je mnoge primoralo da zatvore svoje radnje', priopćili su iz Glasa poduzetnika i dodali:

'U razgovorima o zabrani rada nedjeljom ne spominje se destination retail (odredišna maloprodaja) kao izdvojen dio trgovačkog sektora. Naime, sezonski obrti i poduzeća zarađuju isključivo tijekom ljetne sezone, a vikendi su im osobito važni za poslovanje. Samo zabranom rada nedjeljom i blagdanima, izgubilo bi se preko mjesec dana koje bi ovaj sektor mogao odraditi.'

'Udruga Glas poduzetnika i ovim “vapajem” skreće pozornost na nemoguću poziciju naših sezonskih obrtnika, trgovaca i radnika. Svih onih mikro i nalih tvrtki od kojih su i HGK i HOK davno dignuli ruke, Vlada nema nikakva rješenja, a kao i do sada UGP dize svoj glas i daje jasne prijedloge, poslušajte nas', rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Sektor sezonskih obrta i poduzeća tražio je od nadležnih ministarstava da ih se uključi u radne skupine te su željeli ostvariti dijalog. Međutim, njihovi dopisi i molbe ostali su bez odgovora. 'Navodimo i da se u ovom sektoru nalazi preko 10 000 obrta i poduzeća od sjevera od juga Hrvatske. Ako se na njihove zahtjeve ne odgovori, uslijedit će zatvaranje većine obrta i poduzeća, kao i otpuštanje velikog broja radnika', priopćeno je. 

Glavne odrednice koje sektor sezonskih poduzetnika i obrtnika zahtijeva su sljedeće:

  1. Otvaranje novog broja u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti za registraciju obrta i tvrtki te da se izuzmu kao posebna branša u trgovini – destination retail (odredišna maloprodaja). Također, cilj je da se kao i svi ostali trgovački sezonski poslovi registrira na isti način u obrtnicama te u ostalim dokumentima.
  2. Kao i sve ostale sezonske djelatnosti, da i ovaj sektor ima turistički PDV od 13 posto.
  3. Izuzeće iz zabrane rada nedjeljom i praznikom, koje bi bilo omogućeno otvaranjem novog broja u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.
  4. Sektor sezonskih obrta i tvrtki zbog loše klasifikacije prima smanjeni obujam gospodarskih mjera.  Primjerice, dobivaju 2000 kuna po radniku, a ne kao ostali sektori 4000 kuna.
  5. Potrebno je napraviti reviziju najmova u gradskim, državnim i općinskim prostorima i prilagoditi ih aktualnoj gospodarskoj situaciji.
  6. Banke bi trebale osigurati povoljne mikro kredite i zajmove koji bi osigurali likvidnost.