FERDELJI ISMIJAO MJERE:

'Vladin program nas vodi na ekonomsko groblje!'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 21.04.2010 13:58
  • Objavljeno 21.04.2010 u 13:58
vladimir ferdelji

vladimir ferdelji

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

Predsjednik CRO Industrije i predsjednik uprave Elektro-kontakta Vladimir Ferdelji, za razliku od svojih kolega iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), žestoko je kritizirao Vladin Program gospodarskog oporavka. Na današnjoj konferenciji za novinare HUP-a ustvrdio je da će nas te mjere odvesti na ekonomsko groblje

Premijerki je Ferdelji prvo zamjerio što je program napravljen u tajnosti bez ikakvih konzultacija i što su ga radili oni genijalci, kaže on, koji su nas i doveli u ovu situaciju.

Od 92 aktivnosti navedene u Vladinom programu, pobrojio je Ferdelji, 12 se odnosi na industriju, 11 na opće gospodarstvo, a čak 69 su mjere za stabilizaciju državnih financija.

'To nije program gospodarskog oporavka, već program za uravnoteženje javne potrošnje. Riječ industrija u čitavom programu spominje se samo jednom. Izvoz isto samo jednom, i to kad se kaže da će se raditi na kadrovskom jačanju institucija nadležnih za promociju izvoza. Kao da će to stvarno povećati proizvodnju i izvoz', nabrojio je Ferdelji.

Riječ proizvodnja u Vladinom programu gospodarskog oporavka nije spomenuta nijednom jer je, izgleda, kaže on, 'toliko mrska tvorcima programa da je ne mogu ni izgovoriti'.

'Prije godinu dana Ivo Sanader izišao je s deset svojih antirecesijskih mjera od kojih je napravljen rebalans, i to nekoliko puta. Neke od tih stvari sad se ponavljaju i u novom programu. Poput roka od 60 dana za državne tvrtke kad se govori o plaćanju. Šuker je čak govorio da je to realizirano, da bi se sad ponovno krenulo u realizaciju istoga', primijetio je Ferdelji.

Vlada, smatra, nastavlja politiku deindustrijalizacije, i to s ciljem da ona uđe u fazu kad se više neće moći obnoviti što će nas sve skupa, zaključuje, odvesti na ekonomsko groblje.

Mnogo blaži prema Vladinom programu opravka bio je Ivan Miloloža koji je rekao da je službeni stav HUP-a da podržava mjere, ali da će konačnu ocjenu dati kad se vidi kako se one provode. Ukoliko se to ne napravi, kaže, Hrvatska više nema izlaza.

'Dogodit će nam se scenarij mnogo gori od onoga koji se navodi u Vladinom programu', zaključuje Miloloža.

Ekonomski savjetnici premijerke Kosor predvidjeli su da bi nastavak dosadašnje politike značio krizu proračuna, dodatni pad BDP-a, propast zdravih tvrtki, daljnji rast nezaposlenosti i porast siromaštva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi