nastavljaju dalje

Vladimir Margeta novi predsjednik Udruge OPG-a 'Život'

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2018 13:52
  • Objavljeno 09.04.2018 u 13:52
Vladimir Margeta novi predsjednik Udruge OPG-a 'Život'

Vladimir Margeta novi predsjednik Udruge OPG-a 'Život'

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Novi predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske 'Život' je Vladimir Margeta, docent na osječkom Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, izvijestili su u ponedjeljak iz te udruge čija je skupština ovaj vikend izabrala novo čelništvo

Izborna skupština osnivača Udruge Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske 'Život' održana je u subotu, a uz predsjednika izabrala je za zamjenicu predsjednika Martinu Minarik te nove članove Izvršnog odbora i Stručnog vijeća.

Kako se prenosi u priopćenju, Margeta je u svom predstavljanju posebno naglasio 'dijalog i konsenzus s nositeljima agrarne politike oko ključnih pitanja vezanih uz poboljšanje uvjeta poslovanja OPG-a, njihov opstanak i razvoj te očuvanje ruralnog prostora i ljudi koji u njemu žive'.

'Kao jedan od ključnih problema, Margeta je naveo zemljišnu politiku, kao temelj razvitka cjelokupne poljoprivredne proizvodnje, a u čijoj se provedbi lutalo posljednjih 27 godina, što je dovelo do današnjeg poražavajućeg stanja u pogledu obima i načina poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj', ističu iz Udruge.

Posebno naglašava program raspolaganja sredstvima iz fondova Europske unije namijenjenih ruralnom razvoju. 'Udruga 'Život' smatra da postoji netransparentnost u definiranju kriterija i dodjeli sredstava iz EU fondova te će intenzivirati svoje aktivnosti kako bi se mijenjali uvjeti natječaja i omogućilo da najveći dio sredstava dobiju upravo oni kojima su ona i namijenjena, a to su obiteljska poljoprivredna gospodarstva', ističe se u priopćenju.

Prenosi se i kako je Margeta, naglašavajući značaj razvoja stočarstva kao pokretača ratarske i poljoprivredne proizvodnje, najavio da će Udruga nastaviti doprinositi donošenju propisa i akata koji će omogućiti revitalizaciju i razvoj primarne stočarske proizvodnje u Hrvatskoj.

Novi predsjednik Udruge 'Život' također je najavio da će nastaviti inzistirati na osnivanju hrvatske agro-banke, kroz dokapitalizaciju i pretvorbu Hrvatske poštanske banke (HPB).

'Hrvatska je, dodao je Margeta, jedina zemlja članica Europske unije koja nema specijaliziranu banku za financiranje agrara i jedina zemlja u EU koja još uvijek raspolaže značajnim količinama državnog poljoprivrednog zemljišta, i te dvije činjenice pokazale su se kao ograničavajuči čimbenici u razvoju naše poljoprivrede', ističe se u priopćenju.

Također se navodi kako je novi predsjednik Udruge 'Život' istaknuo potrebu uključivanja i aktivnijeg sudjelovanja predstavnika akademske zajednice u kreiranju agrarne politike u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!