auf Wiedersehen, mutti

Vladavina Angele Merkel u brojkama: Nijemci sve bogatiji, industrija procvjetala, sve više žena radi, ali ima i nekoliko ključnih stvari kojima se kancelarka nije proslavila

22.09.2021 u 18:32

Bionic
Reading

U 16 godina kancelarskog mandata Angela Merkel vidjela je promjenu četiri američka i francuska predsjednika, pet britanskih i po devet japanskih te talijanskih premijera. Često opisivana kao najmoćnija žena svijeta, Merkel je predsjedala još jednim njemačkim gospodarskim čudom. Od 2005., kada je zasjela u Bundestag, Njemačka je od 'bolesnika Europe' postala nezaustavljiv ekonomski stroj

Možda je jedan od njenih najvećih uspjeha, osim što uživa 80-postotnu potporu birača, to što je otvorila tržište rada ženama i starijima u vrijeme u kojem su u zemlju istovremeno stigli milijuni izbjeglica. Njeni kritičari odvraćaju da je možda bila dobar krizni menadžer, ali da zemlju nije pripremila za zelenu i digitalnu transformaciju.

No nitko ne može pobiti činjenicu da je u njenih 16 godina na čelu Njemačke BDP po glavi stanovnika rastao dvostruko brže nego u Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Japanu i Francuskoj.

Njemački BDP danas, zahvaljujući 'drugom njemačkom ekonomskom čudu', najviši je u Europi, nezaposlenost je najniža u 20 godina, a čak 70 posto Nijemaca zadovoljno je ekonomskom situacijom i primanjima.

Pripremu za reforme koje je provela Angela Merkel dobrim je dijelom odradio njen prethodnik Gerhard Schröder, pa neki ekonomisti tvrde da je Merkel uspjela stvoriti ekonomsko čudo ne radeći ništa.

  • +3
Angela Merkel otvorila je tvornicu litijskih baterija u sklopu koncerna Daimler AG Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Njemačka industrijska proizvodnja, koja čini 40 posto ukupne proizvodnje cijele eurozone, procvjetala je na uspjehu Kine - njemačka industrija neobično je jako vezana uz Kinu te je njena ukupna ovisnost o toj državi najviša u cijeloj Uniji.

Najveće je postignuće Angele Merkel, nesumnjivo, brzo stvaranje radnih mjesta, posebno za žene.

Njemačka danas ima najvišu stopu aktivnosti žena na tržištu rada od svih zemalja G7, a to su 'malo čudo' postigli reformom predškolskog obrazovanja i dostupnošću vrtića.

Što je još nevjerojatnije, porasla je zaposlenost među imigrantima. Merkel je trebala velika hrabrost da se drži politike iz 2015. godine, kada je u Njemačku primila i integrirala više od milijun izbjeglica iz Sirije, Afganistana i Iraka. Merkel je tada rekla: 'Mi to možemo.'

  • +21
Migranti Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

No točno je i to, pravdaju se ekonomisti, da u Njemačkoj jako velik broj ljudi ima slabo plaćene poslove te da se kvaliteta poslova u dva desetljeća praktično nije promijenila.

Mnoge žene također rade samo povremeno ili na pola radnog vremena.

Unatoč pandemiji koronavirusa, Njemačka je ostala bogata i snažna te lako servisira svoja dugovanja. Ipak, usprkos dobrim rezultatima, malo toga je napravljeno po pitanju modernizacije.

Kritičari stalno ponavljaju da su mala javna ulaganja ostavila zemlju nespremnu za budućnost.

  • +4
Cijepljenje u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: THOMAS SAMSON / POOL

Zaokret prema obnovljivim izvorima energije ubrzao se primjerice tek nakon što se 2011. dogodila tragedija u japanskoj Fukushimi te su tek danas počeli provoditi planove o prestanku korištenja ugljena u elektranama do 2035. godine.

Po pitanju zelene transformacije, Njemačka bitno zaostaje.

Velik zaostatak imaju i u zaokretu prema digitalnoj ekonomiji. Manjak investicija doveo je do niske penetracije širokopojasnog interneta te je podjela na brz internet u gradovima i spor internet u selima i više nego očita.

'Manjak investicija u javnom sektoru najveća je slabost Angele Merkel', ustvrdili su analitičari banke ING.

I prije pandemije procjenjivalo se da Njemačka treba javne investicije od oko 450 milijardi eura kako bi zemlja smanjila emisije stakleničkih plinova, poboljšala komunikacije i ojačala infrastrukturu što se pokazala jako lošom u proljetnim i ljetnim poplavama.

Međutim modernizacija javnog sektora vrući je krumpir kojim će se morati pozabaviti njen nasljednik.

  • +8
Angela Merkel u obilasku poplavljenih područja Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH/EPA