zaokret u politici

Završava era Angele Merkel. Tko će ju naslijediti? Bandov: Olaf Scholz će potvrditi svoj status favorita na dan izbora

20.09.2021 u 22:56

Bionic
Reading

Tko će nakon 16 godina naslijediti Angelu Merkel na čelu Njemačke? Kako će zaokret u politici utjecati na odnose u Europskoj uniji? Što je američki predsjednik Joe Biden poručio Uniji s novim vojnim paktom s Australijom i Velikom Britanijom? Nakon što je opozvao diplomate u SAD-u i Australiji, koliko daleko je spreman ići francuski predsjednik Emmanuel Macron?, neka su od pitanja na koja su pokušali odgovoriti u Otvorenom HRT-a

Prof.dr. Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu rekao je u emisiji Otvoreno HRT-a kako smatra da je najvjerojatnije da će Olaf Scholz potvrditi svoj status favorita na dan izbora. I to ne samo zbog njega već i stoga što Zeleni negiraju koaliciju s njim.

'Ako se desi ono o čemu ove dvije stranke sanjaju, njima neće biti potreban treći partner, ali i ti treći partneri se već na neki način nude rekao je. Sve debate su pokazale prilična preklapanja u programima socijaldemokrata i zelenih.', rekao je Bandov dok je dr.sc. Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu rekla kako se ovdje već nazire mogućnost za dogovor i oni su to napravili.

'Njihove su srodne progresivne politike, kao što je podizanje minimalne plaće i podizanje poreza za najbogatije, s čime se liberali ne slažu i to će biti prepreka koaliciji', naglasila je i dodala kako se najveća prepreka za lijeve pokazivala namjera da Njemačka izađe iz NATO saveza.

Koliko su u tome spremni napraviti kompromis ostaje za vidjeti.

Na pitanje što je Annalenu Baerbock stajalo početne popularnosti, Šelo Šabić je istaknula kako su njemački građani konzervativni i bez obzira na njezinu mladost i entuzijazam, oni su odlučili da žele iskusnog političara koji će se moći nositi sa širim globalnim izazovima

Prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, dekan Sveučilišta VERN u Zagrebu rekao je da ako se na izborima dogodi ono što sada predviđaju ankete, dogovor između SPD-a i Zelenih bi trebao biti lagan.

'Karakteristika njemačkih postizbornih situacija je ta da se stvaraju koalicije te da se u njima ide do detalja i kompromisi znaju biti teški, ali se sve dogovori i nakon toga politika normalno funkcionira', rekao je. 

Završetkom vladavine Angele Merkel završava era ne samo za Njemačku već i za EU. Što se tiče zaokreta u politici doc. dr. sc. Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu rekao je kako nakon 16 godina, EU si više ne može priuštiti stil vođenja kakav je imala Merkel.