USRED SUŠE

Vlada zaustavila najveći projekt navodnjavanja

Tihomir Jakovina i Zoran Milanović

Tihomir Jakovina i Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Danas kad u Hrvatskoj seljaci traže milijardu kuna zbog katastrofalne suše, što bi značilo čak 600 kuna novog neprihvatljivog troška za svakog zaposlenog u RH, bizarno zvuči informacija da je najveći projekt navodnjavanja, 'pilot projekt navodnjavanja Kapinci-Vaška'- zaustavljen

Inače, nacionalnim projektom navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj Vlada se obvezala da će do 2020. godine u sustave navodnjavanja uložiti 396 milijuna eura i osigurati navodnjavanje oko 65.000 hektara poljoprivrednih površina.

A sam projekt Kapinci-Vaška nakon više od šest godina priprema u lipnju prošle godine svečano je u Kapincima otvorila bivša premijerka Jadranka Kosor. Posredno. Međutim, odlukama resornog ministarstva i Hrvatskih voda, u srpnju ove godine, nastavak gradnje de facto je prekinula vlada premijera Zorana Milanovića


Radi se o projektu navodnjavanja 1280 hektara poljoprivrednih površina, udaljenih samo stotinjak metara od rijeke Drave, koje su trebale unaprijediti poljoprivredni razvoj tog dijela Virovitičko-podravske županije. Projekt je vrijedan 57 milijuna kuna, od kojih je država trebala osigurati 80 posto, a županija tijekom tri godine 20 posto novca. Desetak dana nakon što je u lipnju prošle godine premijerka Kosor na svečanosti u Kapincima otvorila radove, izvođač radova Alpine Bau krenuo je u posao.

Izvođači su postavili nekoliko stotina metara cijevi za navodnjavanje, sagradili nekoliko šahtova, HEP-u je prebačeno 4,5 milijuna kuna za nabavu opreme za gradnju trafostanice. Za projekte i dosadašnje radove potrošeno je oko 13 milijuna kuna.
Prema usvojenom planu, država je ove godine trebala osigurati 30 milijuna kuna za nastavak gradnje. No, Vlada RH je u proljeće poručila da za navodnjavanje nema novca. Hrvatske vode dobile su tek 4 milijuna kuna za ovogodišnje radove. Županijska vlast reagirala je burno.

'Neodgovorno je da Vlada RH zaustavlja projekt koji OPG-ima u općini Sopje donosi priliku za gospodarski razvoj i dostojanstven život od rada na zemlji', izjavio je župan Tomislav Tolušić. Njegove crne slutnje obistinile su se prije nepunih mjesec dana.

Na prijedlog Hrvatskih voda i izvođača Alpine Bau, ugovor o izvođenju radova, bez obavještavanja javnosti, raskinut je u srpnju ove godine. Seljaci, općina Sopje i Virovitičko-podravska županija dovedeni su pred gotov čin. Hrvatski političari i ovaj put donijeli su katastrofalnu odluku koju će najviše platiti upravo slavonski seljaci.

'Vlada premijera Milanovića kune se kako čini sve što može za seljake, a zašto onda prekida projekt navodnjavanja? U posljednjih pet godina ovo je treća, najteža suša koju preživljavamo, pa je odluka o prekidu gradnje sustava navodnjavanja za slavonske seljake, kako bismo mi rekli, metak u čelo', kaže Josip Granjaš, načelnik općine Sopje za Večernji list

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi