IVICA MUDRINIĆ:

'Vlada treba stvoriti uvjete za rast od pet posto'

24.10.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Bez obzira na to što će BDP umjesto projiciranih 0,8 posto rasta ovu godinu završiti u minusu, željeni oporavak, i to od 1,7 posto dogodit će se u 2013. godini, optimistično je najavio Slavko Linić na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova priznavši da je Vlada podbacila u realizaciji investicija

'Teži dio restrukturiranja javnog sektora je završen, pri čemu posebno ističem HŽ, no potrošili smo vrijeme na to, a u dijelu investiranja nismo bili baš uspješni', rekao je ministar financija Slavko Linić na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova.

Linić je još jednom poručio da u 2013. planira rast od 1,7 posto. Na upit Liderova urednika Miodraga Šajatovića kako možemo vjerovati Vladinoj projekciji ako su ovoj godini promašili željeni rast, Linić je odgovorio: 'Kod sastavljanja proračuna bilo je među nama u Vladi sukoba oko toga idemo li s procjenom nula ili 0,8 posto, zbog čega i danas trpim kritike, ali s višim ambicioznim stopama mi si zadajemo zadatke! Mi nismo pogriješili u procjeni, nego nismo ostvarili program investicija. Jasno smo rekli da Vlada u tom dijelu nije uspjela!'

Linić: Vlada će ponuditi građanima obveznice

'Želja nam je da imamo dovoljno vremena u 2013. da, osim izdanja na svjetskim tržištima i zaduženja kod kuće, krenemo s obveznicima prema građanima i pokušamo utvrditi koja je to cijena koju ćemo platiti prema svjetskim i domaćim te da toliko ponudimo i građanima kao neku vrstu štednje', rekao je Linić.

Ministar financija najavljuje da bi iduće godine trebali pokrenuti investicijski ciklus, ali nije dovoljno da ulaganja krenu u javnom, nego i privatnom sektoru. Jedna od glavnih zadaća Vlade spriječiti je da deficit premaši deset milijardi kuna, i poručio je da se to neće dogoditi bez obzira na to što nam za tri milijarde kuna rastu troškovi kamata, a na naplatu stiže i članstvo u Europskoj uniji.

Idući tjedan predstavit će izmijenjeni sustav trošarina, a najavio je i da će biti više stopa poreza na imovinu. Prijedlog zakona o porezu na imovinu krenut će u javnu raspravu do kraja godine. Najmanje stope plaćat će imovina korištena u industriji, nešto veća bit će u financijskom sektoru, a najviše će se plaćati za neiskorištenu imovinu.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić naglasio je da nam treba efikasan javni sektor 'koji neće sam sebe transformirati nego treba poticaj izvana'. Zalaže se za afirmaciju poduzetništva, fleksibilizaciju rada i jasno razgraničenje čime se država treba baviti, a čime ne. 'Zašto Vlada konkurira privatnom poduzetništvu? Je li logično da ima udjele u tvrtkama koje imaju velik dug i male prinose?' kazao je.

Predsjednik udruge poslodavaca spomenuo je kako se Hrvatska treba riješiti 'tabua privatizacije'. Na Linićevu projekciju rasta od 1,7 posto uzvratio je primjedbom da je ona preniska ako želimo riješiti nezaposlenost. 'Naravno da se ne može ostvariti skok od pet posto preko noći, ali Vlada treba stvoriti uvjete da to uspijemo za par godina', zaključio je.