VELIKI PROJEKT U PULI

Vlada traži ulagače za turistčki kompleks Muzil

22.10.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta Muzil na poluotok Muzil u Puli, a ministar turizma Darko Lorencin kazao je kako se natječaj za obvezujuće ponude investitora očekuje u veljači slijedeće godine

Temeljem odluke Vlade uskoro će se objaviti javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za projekt kojim se, uz ostalo, planira realizacija turističkog smještaja od oko 2270 postelja, građevina javne, društvene i poslovne namjene, plažnog kompleksa, golf igrališta s 18 rupa, marine s 380 vezova, kulturnog i kongresnog centra, a predviđena je i mogućnost stanovanja.

Lorencin je u izjavi za medije nakon sjednice Vlade rekao kako se vrijednost investicije samo u turističkom dijelu procjenjuje na 150 do 200 milijuna eura.

No, točan obujam i sadržaj ovog projekta, dodao je, znat će se tek nakon što se prikupe pisma namjere, odnosno iskazi interesa investitora, jer će oni sadržavati načine provedbe i željene sadržaje, po kojima će se onda kreirati i uvjeti za obvezujući natječaj.

Riječ je o bivšem vojnom kompleksu Muzil, koji je 2011. predan Agenciji za upravljanje državnom imovinom kao neperspektivna vojna imovina, a vlasnici su Grad Pula i država.

Muzil se rasprostire na približno 170 hektara zemljišta na najzapadnijem dijelu pulskog zaljeva i čini središnji dio pulske rivijere, kazao je na sjednici Vlade Lorencin. Dodaje kako je riječ o iznimno atraktivnom zemljištu.

Posebna će se pažnja posvetiti zaštiti građevinama kojima je utvrđen status kulturnog dobra te zaštiti prirode tog područja, koje u velikom dijelu čini zeleni pojas, a za čije je očuvanje, kaže Lorencin, jamstvo upravo izgradnja golf igrališta

Razvojni će se projekt, istaknuo je, ostvariti uspostavom prava građenja na dijelu u kojem je predviđena izgradnja, potom koncesije na pomorsko dobro u dijelu predviđenom za marinu i plažu te pravu korištenja za građevine koje su kulturno dobro i u vlasništvu su grada Pule ili države. Sva će ta prava, na rok od 99 godina, biti objedinjena u jednom natječaju, što je metodologija koja je usvojena i za projekt Kupari, koji je pred finalizacijom.

Pritom Lorencin očekuje da će interes za Muzil biti znatno veći od interesa za Kupare, odnosno da će se javiti pet do deset investitora, jer se radi i o znatno većem projektu, pa i fizički većem zemljištu.

Primjerice, kazao je, za Muzil je predviđeno maksimalno 2270 ležaja u turističkom smještaju, dok je za Kupare maksimum bio 1600 ležaja. Također, kao i za Kupare, i za Muzil će se tražiti kvaliteta turističke ponude na razini od 4 do 5 zvjezdica.
Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je kako je ovo, nakon Pulske bolnice, još jedan vrlo važan projekt za grad Pulu.
Dugo smo čekali, ali i ne tako dugo, nije se radilo 20 godina, nego smo to riješili u četiri godine, rekao je Milanović.