U EU PROGLAŠENI NAJGORIMA

'Vlada se sama dovela u takvu situaciju'

04.11.2014 u 12:28

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) povećala je u utorak procjenu pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 0,6 na 0,7 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti s lanjskih 17,3 na 17,7 posto. Tek u 2016. očekuje se blagi rast BDP-a. Ukratko, Hrvatska ima najlošije prognoze od svih država članica. Prema riječima Danijela Nestića s Ekonomskog instituta u Zagrebu, to je sasvim očekivano

'Nažalost, hrvatska ekonomija je zaglavila u stagnaciji, što je trenutno jedna vrlo neugodna situacija. Prognoze Europske komisije sasvim su očekivane. Procjene koje je jučer objavio Ekonomski institut Zagreb gotovo se u svim viđenjima poklapaju s ovima EK-a. Čak i u segmentu blagog rasta iduće godine', kazao je u razgovoru za tportal Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

'S jedne strane imamo lošu fiskalnu politiku; gospodarstvo je zagušeno svojim problemima, a građani su neskloni potrošnji. Što se tiče fiskalne politike, Vlada se sama dovela u ovu situaciju neprovođenjem reformi, a ako ih i provodi, onda je to prekasno ili idu u krivom smjeru; jedne u smjeru konsolidacije, a druge u sasvim suprotnom', ističe Nestić i naglašava da najavljena smanjenja poreza neće nimalo utjecati na porast potrošnje građana i rast BDP-a.

'Ako vlada želi biti odgovorna, mora djelovati vrlo brzo i snažno', poručuje Nestić.