TVRDI PREGOVORI

Vlada reže plaće javnim službama još 6 posto

20.07.2009 u 13:26

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku sa socijalnim partnerima Vlada je predložila smanjenje plaća u javnim i državnim službama za šest posto te neisplatu božićnice u ovoj i idućoj godini, s tim da u 2010. ne bi bio isplaćen ni regres. Sindikati to nisu spremni prihvatiti jer smatraju da su već dali obol u ovoj krizi

Potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek usprotivili su se Vladinu zahtjevu te predložili Vladi da uvede krizni porez na određeno vrijeme koji bi se primijenio na cjelokupnu radnu populaciju i koji bi bio izravan i radikalno progresivan.

'Mijenjale bi se postojeće stope poreza na dohodak, a u prosjeku bi se neto plaća smanjila za dva do tri posto. Najviša porezna stopa bi vrijedila za one s visokim primanjima, dok oni s minimalnom plaćom to ne bi ni osjetili', objasnio je Ribić.

Ribić je istaknuo da su javne službe već dale obol u ovoj krizi te da se s novim zahtjevima potkopava rad kao vrijednost i šikaniraju ljudi. Dodao je da Vlada nije ispoštovala ni sporazum o plaćama koji je potpisan u petom mjesecu i koji je pravni dokument utuživ na sudu.

Podsjetivši da su im plaće već umanjene za šest posto, Avberšek je pak kazala da su sindikati spremni i dalje se žrtvovati, ali tek kada od Vlade saznaju tko je sljedeći.

Ministar financija Ivan Šuker rekao je sindikalnim čelnicima da, ukoliko ne pristanu na Vladin prijedlog, u rujnu u proračunu neće biti dovoljno novca za isplatu plaća i mirovina. Naveo je i da bi smanjenje plaća od šest posto i odustajanje od božićnice značilo uštedu od 1,4 milijarde kuna s tim da bi to stupilo na snagu od 1. kolovoza.

Nova runda pregovora u Banskim dvorima nastavlja se sutra, kada će nakon najavljenih rezova biti iznesene i procjene ušteda u proračunu.