sve je na kocki

Vlada našla čudan model za isplatu plaća radnicima, no hoće li on ugroziti plan za spas brodogradilišta?

31.08.2018 u 10:45

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak pronašla rješenje za isplatu plaća radnicima Uljanika - država će jamčiti za stari, neosigurani Uljanikov kredit kod HPB banke, a banka će zauzvrat dati novac za plaće. Javnosti nije rečeno o kojem se iznosu pozajmice radi, no jasno je kao dan da si je proračun napravio novi teret. Na ovakvu vrstu državne potpore privatnoj kompaniji Europska komisija sigurno neće gledati blagonaklono

Sudbina Uljanika, koji zapošljava više od 4000 ljudi, u ovom je trenutku u rukama Europske komisije koja mora odobriti Vladin plan za spas propalog brodogradilišta koje je nakupilo više od dvije milijarde kuna gubitaka i četiri milijarde kuna dugova.

Kako piše Novi list, Uljanik će povući depozite iz HPB-a za svoje kredite iz 2015. i 2016. (koji iznose 20 posto vrijednosti kredita), a država će zauzvrat jamčiti banci za povrat cijelog iznosa kredita (prije toga država je jamčila za 80 posto iznosa kredita). Ti depoziti vjerojatno će biti dovoljni za isplatu plaća.

Hoće li Vladin manevar, kojim su proširena jamstva na staru tranšu kredita Uljaniku, ugroziti cijeli plan za spas? Vjerojatno neće, smatra krizni menadžer Danko Sučević, jer se planom razmatra čitava budućnost Uljanika, njegovih radnika i projekata koji bi se trebali pokrenuti, zbog čega on vjeruje da će njegovo odobrenje ići dalje neovisno o Vladinu manevru za isplatu plaća.

'Te dvije stvari nisu povezane. Plan je poslan u Bruxelles i Vlada njime traži odobrenje za pomoć Uljaniku. Država i ovom isplatom plaća već pomaže, ali to nema utjecaja na sam plan. I ova isplata plaća može se proglasiti nelegalnom potporom, ali nema veze s temeljnim planom za restrukturiranje', rekao nam je Sučević.

On, kao krizni menadžer koji se u detalje bavi ovakvim situacijama, kaže da mu cijela priča s jamstvima nije u potpunosti jasna jer širenje garancija po kreditu automatski ne znači da će HPB pustiti novac, zbog čega misli da je Vlada morala dogovoriti nekakav dodatni deal.

Upitan kako gleda na cijelu krizu u Uljaniku i šanse za oporavak pulskog brodogradilišta, Sučević je vrlo jasan:

'Uljanik je do prije nekoliko godina dobro stajao, no lani su prikazali ogroman gubitak, koji u pitanje dovodi sve prethodne rezultate. Dugoročno gledano, Uljanik nema nikakve šanse za uspjeh, niti bilo kakva velika brodogradnja u Hrvatskoj, pogotovo ne pod državnom upravom.'

  • +44
Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

U petak ujutro iz Uljanika su kratko priopćili kako je krenula isplata plaća: 'Stručne službe Uljanika završile su sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaće na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe.'

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je na zatvorenom dijelu sjednice dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik grupe. Time se Uljanik grupi osiguravaju sredstva da u petak isplati plaće radnicima, ali ne i Upravi Uljanik grupe. No to je tek vatrogasna mjera i ne predstavlja konačno rješenje problema.