apsolutna zabrana

Vlada izjednačava parilice i cigarete. Šverceri trljaju ruke

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 20.03.2017 12:06
  • Objavljeno 19.03.2017 u 08:49
  • +21
  • +18

BAT-ov laboratorij u Southamptonu

Izvor: Promo fotografije / Autor: BAT

Za razliku od razvijenog svijeta, borba protiv pušenja u Hrvatskoj već se godinama odvija stihijski i bez konkretnog plana. Pušače se od cigareta odvraća zabranama i poskupljenjima, što uglavnom pomaže bujanju crnog i sivog tržišta. Tržište rezanog duhana u proteklih nekoliko godina u našoj je zemlji doživjelo procvat – i dalje se puši, kupuje se roba sumnjive kvalitete, ugrožava se svoje i tuđe zdravlje, a porez se ne plaća

Oni koji pak žele prestati pušiti vrlo se često okreću elektroničkim cigaretama. One su vrlo dostupne te se u zemljama Europske unije poput Njemačke ili Velike Britanije koriste kao alat u borbi protiv pušenja – moguće ih je kupiti u ljekarnama, a medicinska struka u više je navrata potvrdila da su 95 posto manje štetne od cigareta.

Naime Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (Public Health England) smatra kako su e-cigarete najmanje 95 posto sigurnije od duhanskih cigareta. Potvrdio je to i British Medical Journal u studiji koja navodi da mnogi ljudi u Engleskoj uspješno koriste e-cigarete kako bi prestali pušiti i navode da e-cigareta ima velik potencijal da bude zamjenska nikotinska terapija. S obzirom na to da postojeće terapije poput nikotinskih flastera nisu u praksi pokazale dobre rezultate, e-cigareta predstavlja veliku priliku za pušače i za javno zdravstvo. Časopis Chemical Research in Toxicology objavio je da je dim e-cigareta manje kompleksan od duhanskog dima i sadrži znatno manje razine toksičnih tvari, dok u najnovijoj studiji koju je objavio Annals of Internal Medicine stoji da je e-cigareta mnogo sigurnija po zdravlje od pušenja duhana.

No za hrvatsko Ministarstvo zdravstva brojne studije najuglednijih svjetskih zdravstvenih institucija nisu dovoljno dobre. Ono je, naime, predložilo rigorozni zakon kojim se e-cigarete i ostale proizvode smanjene štetnosti trpa u isti koš s duhanskim proizvodima – parilice se više neće smjeti koristiti u zatvorenim prostorima, neće se smjeti reklamirati na prodajnim mjestima, čak se zabranjuje i njihova prodaja putem interneta što je zapravo nemoguće zabraniti i kvalitetno regulirati. Ministarstvo na čelu s Milanom Kujundžićem predložilo je zakon kako bi se ispunili neki od zahtjeva koje traže direktive Europske unije, no navedene stavke Europa od nas uopće ne traži.

Drugim riječima, Ministarstvo čija je briga javno zdravlje ostavit će pušače u mraku jer neće moći doznati za proizvode smanjene štetnosti, a sivo i crno tržište u segmentu e-cigareta i dalje će bujati zahvaljujući internetskim trgovinama koje nude robu sumnjive kvalitete. Dodatno, oni koji su napravili korak za svoje zdravlje i prešli s klasičnih cigareta na e-cigarete, a procjene govore da je takvih u Hrvatskoj trenutačno oko 200.000, izjednačava se s pušačima što će mnoge od njih ponovno vratiti pušenju cigareta.

BAT-ov istraživački centar u Southamptonu

BAT-ov istraživački centar u Southamptonu

Izvor: Pixsell / Autor: BAT

Ovo su samo neke od činjenica koje su ignorirane: u svijetu sada tisuće znanstvenika rade na razvoju duhanskih proizvoda smanjene štetnosti. Proizvodima nove generacije zajednička je jedna stvar – ni u jednom od njih ništa se ne pali i nema dima koji je dokazano zdravstveno najproblematičniji kod pušenja cigareta. Cigareta koja gori u prosjeku stvara 6.500 raznih kompleksnih spojeva od kojih mnogi mogu biti kancerogeni. Kod proizvoda koji samo griju, ali i ne pale duhan broj štetnih spojeva kreće se od 100 do 1.000, a broj štetnih spojeva u parilicama (e-cigaretama) kreće se od deset do stotinu. Prema istraživanjima, parilice praktično nemaju utjecaj na kvalitetu zraka, što znači da nema efekta sekundarnog pušenja.

Ako istraživanja potvrđuju da praktično nema sekundarnog pušenja i pokazuju drastično smanjenje štete po korisnika, koja je argumentacija u zabranama proizvoda koji mogu doprinijeti znatnom smanjenju zdravstvenih problema pušača i povećanju kvalitete njihova, ali i drugih života?

Koliki potencijal za poboljšanje zdravstvenog stanja oko 1,2 milijuna pušača, koliko ih je trenutačno u Hrvatskoj, imaju e-cigarete, potvrđuju i domaći stručnjaci. Ognjen Brborović, predavač javnog zdravstva s Medicinskog fakulteta oštro je istupio protiv prijedloga zakona Ministarstva zdravstva jer smatra da će zabrane  smanjiti dostupnost e-cigareta i tako samo povećati broj pušača cigareta, što će pak povećati zdravstveni problem koji imamo u kontekstu stopa oboljenja od karcinoma i od drugih bolesti povezanih s pušenjem.

Ognjen Brborović smatra da zabrana e-cigareta vodi povećanju broja pušača

Ognjen Brborović smatra da zabrana e-cigareta vodi povećanju broja pušača

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

U istraživačkom laboratoriju British American Tobaccoa (BAT, inače vlasnici Tvornice duhana Rovinj) smještenom u Southamptonu na razvoju proizvoda nove generacije smanjene štetnosti radi oko 300 znanstvenika. U svojim razvojnim centrima svijeta imaju oko 1.200 znanstvenika koji su aktivni u više od 50 znanstvenih disciplina. U razdoblju od 2010. do 2015., zatražili su zaštitu više od 3.000 patenata, a za njih 1.800 u tom je razdoblju i osigurana zaštita.

BAT je u proteklih pet godina u taj segment poslovanja uložio oko milijardu dolara. Riječ je o vrlo živahnom tržištu: prodaja cigareta kontinuirano opada već desetak godina dok prodaja e-cigareta raste. Procjene iz 2015. govore o tome da je svjetsko tržište proizvoda nove generacije doseglo vrijednost od oko osam milijardi dolara i broj od oko 29 milijuna korisnika.

S obzirom na iznimno visoke godišnje stope rasta, očekuje se da će vrijednost tržišta, isključujući SAD, već do 2020. godine porasti na oko 15 milijardi dolara. Prema procjenama, dvije trećine tržišta će se odnositi na proizvode koji ispuštaju paru, a trećina na proizvode koji zagrijavaju duhan.

BAT-ov istraživački laboratorij u Southamptonu

BAT-ov istraživački laboratorij u Southamptonu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: BAT

Znanstvenici su poredali proizvode koje sadrže nikotin u pet kategorija prema štetnosti. Prve tri kategorije čine duhanski proizvodi. Cigarete su najštetnije zbog duhana koji gori i stvara štetne tvari u dimu. Osim njega, gori i papir, a udisanje takvih tvari povezano je s rakom pluća. 'Svi su suglasni da nikotin nije problem. Nikotin ne uzrokuje rak. Gorenje uzrokuje rak', rekao nam je Sudhanshu Patwardhan, strukom liječnik i prvi znanstvenik BAT-a.

Druga su kategorija proizvodi koji zagrijavaju duhan. Takvi uređaji koriste visoku temperaturu za oslobađanje nikotina, ali do paljenja nikada ne dolazi, što rezultira bitno smanjenim brojem štetnih tvari.

Kategorija još manje štetnosti je duhan koji se uzima oralno, niske razine štetnosti bez dima. Ovdje se uglavnom govori o raznim vrstama oralnog duhana koji je primjerice vrlo popularan u Švedskoj. Dugoročne nezavisne studije pokazale su da su ti proizvodi znatno manje štetni od pušenja.

Sudhanshu Patwardhan napominje kako je glavni problem paljenje duhana, a ne nikotin

Sudhanshu Patwardhan napominje kako je glavni problem paljenje duhana, a ne nikotin

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: BAT

Četvrta su kategorija parilice (e-cigarete). Takvi uređaji uopće ne sadrže duhan i dostavljaju nikotin u obliku pare. Zadnja su kategorija licencirani medicinski proizvodi, uglavnom žvakaće gume i nikotinski flasteri. No među takve se proizvode zbog sve više dokaza o uspješnosti u borbi protiv pušenja polako uvode i proizvodi nove generacije. Prvi takav proizvod koji je britanski zavod za zdravstveno osiguranje stavio na svoju listu proizvoda koji pomažu u odvikavanju od pušenja je proizvod za inhalaciju nikotina, Voke, koji je osmislio BAT. 

BAT-ov proboj s proizvodima nove generacije počeo je prije tri godine, kada je predstavljen brend Vype. Do ove godine ti su proizvodi dostupni u mnogim zemljama uključujući Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku, Kolumbiju, Gvatemalu, Kuvajt, Bahrein i Filipine.  U prosincu 2016., BAT je predstavio novi uređaj – Vype Pebble – te je u Milanu, u Italiji, otvorena prva brend trgovina Vype.

U razvoj parilica BAT je uložio milijardu dolara

U razvoj parilica BAT je uložio milijardu dolara

Izvor: Pixsell / Autor: BAT

Što se tiče proizvoda koji zagrijavaju duhan, prvi takav BAT-ov proizvod pod brendom iFuse predstavljen je u Rumunjskoj. U studenom 2016., najavljeno je predstavljanje novog uređaja – glo – u Japanu. Glo zagrijava duhan kako bi se razvio okus sličan klasičnim cigaretama, no uz 90 posto manje štetnih tvari. Razvoj uređaja glo bio je iznimno zahtjevan: na projektu je sudjelovalo više od 100 znanstvenika, industrijskih dizajnera i mikro inženjera.

Dok zemlje poput Velike Britanije jasno odvajaju nove inovativne proizvode od duhanskih proizvoda i postavljaju ih na liste medicinskih pomagala, naše Ministarstvo zdravlja inzistira na zabranama. Od takvog tretmana velike koristi neće imati pušači, medicina ni državna kasa, a ruke će zadovoljno i dalje trljati šverceri svih vrsta. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!