PREGOVORI SE NASTAVLJAJU

Vlada i MOL bez dogovora o plinskom biznisu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.11.2010 09:17
  • Objavljeno 05.11.2010 u 09:17
plin

plin

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pregovori predstavnika hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a oko plinskog biznisa, odnosno mogućnosti da ga preuzme hrvatska država ili da i dalje ostane u okviru Ine, a s čim je povezano i pitanje cijene plina za kućanstva, nastavit će se idući tjedan, jer u današnjoj rundi pregovora nije postignut dogovor, doznaje iz izvora bliskih pregovaračima

'Temeljem ugovornih obveza stranki, pregovori se nastavljaju s ciljem rješavanja pitanja do 1. prosinca 2010.', jedina je službena izjava koja se danas mogla dobiti iz MOL Grupe.

Datum 1. prosinca ove godine datum je do kojeg hrvatska država, prema Prvom dodatku Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a, treba preuzeti plinski biznis od Ine.

Neslužbeno se iz izvora bliskim pregovorima doznaje da predstavnici Vlade i MOL-a u današnjim razgovorima održanim u Ministarstvu gospodarstva nisu uspjele postići konačni dogovor oko preuzimanja plinskog biznisa od strane države ili njegova ostanka u okviru Ine, a nakon dodatnih konzultacija nastavak pregovora očekuje se idući tjedan.

Iz Ine su i prošli tjedna ponovili kako za Inu vrijedi načelo po kojem se plinskim biznisom može upravljati ako je on tržišno postavljen, a to podrazumjeva i tržišnu cijenu plina za kućanstva.

Neslužbeno se doznaje kako je i na današnjim pregovorima iz MOL-a poručeno da Vlada ili preuzme tvrtku Prirodni plin ili da ta tvrtka i dalje ostane u okviru Ine, ali ako se odobri poskupljenje plina za kućanstva, dok su predstavnici hrvatske strane isticali da Ina plaća puno manju rudarsku rentu za vađenje nafte i plina od uobičajenih u Europi te da oko 65 posto potrošnje Hrvatska zadovoljava domaćim plinom čija je proizvodnja znatno jeftinija od cijene uvoznog ruskog plina.

Iako se posljednjih dana u medijima špekulira o poskupljenju od 10 posto, 30 posto pa i više, neslužbeno se doznaje kako bi mađarska strana mogla pristati na poskupljenje od desetak posto

Ina je i u lipnju ove godine od Vlade zatražila povećanje cijene plina po kojoj plin prodaje distributerima za kućanstva za 10 do 12 posto, odnosno za 20 lipa po prostornom metru (sa 1,7 kuna na 1,9 kuna po prostornom metru), no Vlada u čijoj je nadležnosti konačna odluka o cijeni plina za tarifne kupce, odnosno kućanstva, na to nije pristala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi