NACIONALNI PLAN

Vlada donijela mjere za poticanje zapošljavanja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2009 15:18
  • Objavljeno 21.05.2009 u 15:05
Vlada - Jadranka Kosor i Ivo Sanader

Vlada - Jadranka Kosor i Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Vlada je danas donijela Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za ovu i iduću godinu, koji bi trebao povećati ponudu radne snage i ulaganja u ljudski potencijal te poboljšati prilagodljivost radnika i tvrtki

Predviđene mjere ostvarivat će se kroz različita državna tijela, kroz koja će se u zapošljavanje uložiti 520 milijuna kuna, od čega će se kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje, za edukaciju i samozapošljavanje izdvojiti 130 milijuna. Dodatnih 20 milijuna eura osigurat će se kroz program IPA za razvoj ljudskih potencijala.

Potpredsjednik Vlade Damir Polačnec pohvalio se, pritom, da je u travnju počela padati nezaposlenost, te da je u odnosu na ožujak broj nezaposlenih smanjen za 2490. 'To je posljedica početka turističke sezone, ali i podatak koji nas zasigurno raduje', kazao je Polančec.

Vlada je Saboru uputila i deset 'europskih' zakona, među kojima je i onaj o vodama, a koji bi trebao uspostaviti učinkovitiji sustav upravljanja vodama.

Ministar vodnog gospodarstva Petar Čobanković naglasio je da zakon onemogućuje privatizaciju vodne infrastrukture. Prijedlogom Zakona o vodnom gospodarstvu omogućit će se, uz ostalo, plaćanje vodnog doprinosa u ratama na tri godine i uz povoljnu kamatu. Čobanković je istaknuo da se tim zakonom neće povećati ni jedan doprinos, već samo pojednostaviti naplata.

Prijedlogom izmjena Zakona o zaštiti na radu uvodi se obveza zdravstvenog pregleda za svakog radnika, svake tri godine.
Vlada predlaže i novi Zakon o rudarstvu, usklađen s EU propisima, a po kojemu će se odobrenje za eksploataciju mineralnih sirovina, umjesto na zahtjev pravne osobe, davati na javnom natječaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi