DOLARSKE OBVEZNICE

Vlada će se zadužiti u Americi

bankrot stečaj

bankrot stečaj

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Dolarske obveznice aranžirat će J.P.Morgan i Citibank, ovaj put ne i Deutsche Bank

U sklopu priprema dolarskih obveznica Vlada je napravila odabir savjetnika za taj posao. Službena potvrda tek se očekuje no u krugovima međunarodnih bankara, Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje da će u krugu aranžera gotovo sigurno biti J. P. Morgan i Citibank, dok bi treći savjetnik trebala biti neka europska investicijska banka. Zasad je izvjesno da ovaj put u državnom projektu od oko milijardu dolara neće sudjelovati Deutsche Bank koja je posljednjih godina sudjelovala u najviše sličnih poslova.

Uz spomenuti dvojac posljednjih se dana kao kandidati za trećeg savjetnika navode britanski HSBC i Barclays. Najizglednije je da će izdanje biti početkom studenoga, a u konačnom definiranju tajminga računa se i na sugestije aranžera.

Tim iskorakom na američko tržište zaključit će se godina koja je u pogledu financiranja deficita i refinanciranja dospijevajućih dugova bila jedna od težih, naročito u prvim mjesecima kad je središnja banka oslobađanjem likvidnosti značajno pripomogla državi u podmirivanju obveza (posebice prema inozemstvu). Realizira li se uspješno skorašnji plasman dolarskih obveznica, procjenjuje se da bi HNB mogao za 2010. prolongirati i plan dodatnog smanjenja stope obvezne pričuve banaka. U svakom slučaju, sad će tu odluku vagati s obzirom na planove fiskalne vlasti za 2010.

Projekcija proračunskog deficita za iduću godinu je na razini 7,33 mlrd kuna (2,1 % procijenjenog BDP-) dok bi s izvanproračunskim fondovima i lokalnom državom ukupni deficit bio 8 mlrd kuna. Ako je suditi prema vladinim smjernicama, samo za otplatu Vladinih zajmova i vrijednosnih papira središnje države 2010. treba osigurati više od 18 mlrd kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi