ZAKON O TRŽIŠTU NAFTE

Vlada će najavljivati maksimalne cijene goriva

28.01.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Hrvatski sabor jutros je nastavio zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojima se stvaraju preduvjeti za izgradnju planiranih skladišnih kapaciteta te osigurava sigurnost u opskrbi naftom i derivatima

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec uvodno je kazala da zakonske izmjene stvaraju preduvjete za ispunjenje obaveze iz pretpristupnih pregovora o formiranju obaveznih zaliha nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječne domaće potrošnje do 31. srpnja 2012. godine.

Također, ispunjava se i nužan preduvjet da Hrvatska do 31. ožujka 2013. godine formira obavezne zalihe nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječnog neto uvoza ili 61 dan prosječne domaće potrošnje, ovisno o tome koja je količina veća.

Omogućava se i ostvarenje preduvjeta nužnih za izgradnju dijela planiranih vlastitih skladišnih kapaciteta, odnosno pokretanja investicijskog ciklusa vrijednog oko milijardu kuna koji bi trebao biti okončan najkasnije do polovine 2013.

Nataša Vujec izvijestila je da je Hrvatska s Njemačkom potpisala međudržavni ugovor po kojemu te dvije države naftu i njezine derivate mogu skladištiti i u drugoj državi (Hrvatskoj ili Njemačkoj).

Spomenula je i praksu EU-a, odnosno načelo solidarnosti po kojemu Hrvatska može od članica EU-a računati na pomoć ako njezine zalihe nafte ne budu zadovoljavale količinom, a što će, naglasila je, povećati sigurnost opskrbe naftom i naftnim derivatima.

Zakonske izmjene predviđaju i osnivanje stručnog povjerenstva za praćenje redovite opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata.

Predviđa se i formiranje jedinstvenog logističkog sustava naftnih zaliha koji bi uključivao i zalihe nafte i derivata za posebne potrebe, primjerice za Hrvatsku vojsku i Ravnateljstvo za robne zalihe.

Propisuje se i da će izračun za određivanje najviše razine cijena naftnih derivata uključivati cijenu naftnih derivata na tržištu Mediterana, devizni tečaj, premiju energetskog subjekta te naknade i poreze koji se obračunavaju po posebnim propisima

Ministarstvo gospodarstva će jedan radni dan prije primjene novih cijena objaviti iznos najviše dopuštene cijene pojedinih naftnih derivata do sljedećeg obračuna prodajnih cijena naftnih derivata.

O izmjenama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata raspravljaju saborski klubovi.