oglasio se i plenković

Vijeće OECD-a odlučilo otvoriti pristupne pregovore sa šest zemalja, uključujući i Hrvatsku

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 25.01.2022 22:14
  • Objavljeno 25.01.2022 u 22:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Vijeće OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) odlučilo je u utorak, 25. siječnja otvoriti pristupne rasprave sa šest kandidata za članstvo – Argentinom, Brazilom, Bugarskom, Hrvatskom, Peruom i Rumunjskom.

Pojedinačne mape puta za detaljni postupak procjene sada će biti pripremljene pod uvjetom da te zemlje potvrde svoju privrženost vrijednostima, viziji i prioritetima koji se odražavaju u OECD-ovoj Izjavi o viziji povodom 60. obljetnice i Izjavi Ministarskog vijeća usvojenoj prošle godine, piše Jutarnji list.

Ovi dokumenti ponovno potvrđuju ciljeve Osnivačke konvencije OECD-a, kojoj nove članice moraju pristupiti, i navode vrijednosti koje dijele članice OECD-a, uključujući očuvanje slobode pojedinca, vrijednosti demokracije, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava , te vrijednost otvorenih, trgovačkih, konkurentnih, održivih i transparentnih tržišnih ekonomija. Također se odnose na predanost članica OECD-a promicanju održivog i uključivog gospodarskog rasta i njihovim ciljevima u borbi protiv klimatskih promjena, uključujući zaustavljanje i poništavanje gubitka biološke raznolikosti i krčenja šuma. Tako stoji u priopćenju koje je objavio OECD u utorak navečer po našem vremenu.

O svemu se na Twitteru oglasio i premijer Andrej Plenković. 'Zahvaljujem glavnom tajniku Mathiasu Cormannu. Vlada RH je spremna započeti pregovore o članstvu Hrvatske u OECD-u. Uz Schengen i eurozonu, naš prioritet je članstvo u OECD-u, kojim ćemo osnažiti naše gospodarstvo i međunarodni položaj i utjecaj Hrvatske!', napisao je na Twitteru.

Proces će uključivati rigoroznu i dubinsku ocjenu od strane više od 20 tehničkih odbora, usklađenosti zemlje kandidatkinje sa standardima, politikama i praksama OECD-a.

OECD jedna je od posljednjih organizacija kojih Hrvatska nije članica. Ulazak je bio jedan od prioriteta sadašnje vlade i uskoro bi mogao biti ostvaren. Ostaju još dva cilja: ulazak u europodručje, koje očekujemo početkom iduće godine (sve će ovisiti o odluci u lipnju) te Schengen.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, međunarodna je organizacija osnovana 1961. radi poticanja ekonomskog razvoja i svjetske trgovine, sa sjedištem u Parizu.U skladu sa svojim ciljevima (najveći mogući ekonomski razvoj i zaposlenost te rast životnog standarda u zemljama članicama, uz istodobnu financijsku stabilnost) OECD se zauzima za liberalizaciju međunarodne trgovine i slobodan protok kapitala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!