PROMJENE U HGK

Vidošević reže doprinose i članarine!

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 16.02.2012 15:54
  • Objavljeno 16.02.2012 u 13:02
Nadan Vidošević

Nadan Vidošević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nakon razgovora s Vladom, i u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) odlučili su stegnuti remen. Iako Nadan Vidošević hvali Vladine rezove, u HGK neće biti otpuštanja ni rezanja plaće zaposlenika, no tvrtkama su smanjili obavezno izdvajanje za doprinose Komori i snizili članarine. Procjenjuju da će na taj način uštedjeti gospodarstvu oko 25 milijuna kuna

Na današnjoj sjednici skupštine HGK prihvaćen je novi način financiranja, članarine tvrtkama smanjile se u sve tri kategorije za pet posto, najbrojnija prva kategorija malih poduzeća plaćat će sada 50 umjesto 55 kuna, druga grupa srednjih tvrtki plaćat će 1.270 umjesto 1.500 kuna, a veliki će izdvajati mjesečno 4.675 kuna umjesto 5.500 kuna. No to nije sve, smanjeni su i obavezni doprinosi (za oko 15 posto), pa će sada 0,005 posto ukupnog prihoda tvrtke ići Komori.

Kako je istaknuo Nadan Vidošević, ukupno rasterećenje gospodarstvu nakon iznosit će oko 25 milijuna kuna, a s obzirom na to da je ovo veći treći put da smanjuju doprinose, predsjednik HGK izračunao je da su zapravo uštedjeli hrvatskim tvrtkama čak 85 milijuna kuna.

A koliko su od njih zaradili? Lani su prihodi HGK iznosili 262,8 milijuna kuna, dok su im rashodi iznosili 248,6 milijuna kuna, pa su dobit od 14,2 milijuna kuna prebacili za ovu godinu. Zbog novog načina financiranja napravili su rebalans proračuna, pa će u 2012. HGK uprihoditi 208 milijuna kuna, od čega se oko 180 milijuna kuna odnosi na doprinos i članarine.

'Što se tiče rezanja plaćakod nas nema prostora, jer su plaće u HGK ionako 15 posto ispod prosjeka gospodarstva, a većina naših zaposlenika ima VSS', kazao je Vidošević.

S obzirom na to da su najavili osnivanje tri nova centra za EU, malo i srednje poduzetništvo i za investicije, zanimalo nas je hoće li biti novih zapošljavanja, no iz HGK za sada na to pitanje ne mogu odgovoriti.

Komentirajući proračun, Vidošević je pohvalio Milanovićevu Vladu i rezove koje su najavili. 'Ovoj Vladi treba potpora, a ne poruka. Želim Vladi da uspije u svojim nakanama. Izuzetno važnim smatram sastanak premijera i guvernera, samo se tu treba još uključiti i pravosuđe, jer će se otvoriti pitanje regulacije radničkih prava pa bi kasnije tužbe mogle biti teret za proračun. Sudovi će morati prihvatiti nove okolnosti u kojima se Hrvatska nalazi.'

Vidošević je kazao da Hrvatska konačno napušta razdoblje populizma pa dogovor socijalnih partnera ne može funkcionirati bez prakse, koja će odgovoriti izazovima da se reduciraju stečena prava i smanji broj zaposlenih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!