ISPARIO NOVAC

[VIDEO] Kina: Ugušen prosvjed građana koji od banaka uzalud traže povrat svoje životne ušteđevine

12.07.2022 u 10:25

Bionic
Reading

Kineske vlasti nasilno su rastjerale mirni prosvjed stotina štediša koji su uzalud tražili povrat svoje životne ušteđevine od banaka. Prosvjed je održan u gradu Zhengzhou, prijestolnici središnje kineske pokrajine Henan

Četiri banke u Henanu zamrznule su depozite štediša vrijedne milijune dolara, ugrožavajući egzistenciju stotina tisuća građana u ionako teškoj gospodarskoj situaciji uslijed drakonskih mjera protiv Covida, javlja CNN. Prema informacijama BBC-a, procjenjuje se da je ukupno zamrznuto oko 39 milijardi juana ili 5,8 milijardi dolara.

U posljednja dva mjeseca, ogorčeni štediše organizirali su nekoliko prosvjeda u Zhengzhou, a u nedjelju se pred podružnicom Narodne banke Kine okupilo više od tisuću građana iz cijele zemlje - unatoč raznim ograničenjima u prijevozu. Bio je to jedan od najvećih prosvjeda u Kini od početka pandemije, unatoč nastojanju vlasti u Zhengzhouu da putem sustava Covid potvrda ograniči kretanje štediša i osujeti lanirani prosvjed, što je izazvalo negodovanje diljem zemlje.

Ovaj put, većina prosvjednika stigla je pred banku prije svitanja, neki već u 4 ujutro. Među prosvjednicima bilo je starijh osoba i djece. Gomila je okupirala impozantne stepenice ispred banke, mašući kineskim zastavama i jednoglasno uzvikujući: 'Banke Henana, vratite mi ušteđevinu!'. Natpis na jednom transparentu bio je na engleskom: 'Protiv korupcije i nasilja vlade Henana'. Veliki portret pokojnog kineskog vođe Mao Zedonga zalijepljen je na stup na ulazu u banku. S druge strane ulice rasporedile su se stotine policajaca i pripadnika osiguranja, dok su im prosvjednici vikali 'gangsteri'.

Iza 11 sati, državne snage nagrnule su na stepenice i sukobile se s prosvjednicima koji su ih gađali bocama i drugim manjim predmetima. Pripadnici osiguranja tukli su prosvjednike, a jedna žena iz pokrajine Shandong rekla je za CNN da su je dvojica gurnula na pod i ozlijedili je zavrnuvši joj ruku. Mlađi muškarac iz Shenzhena rekao je da ga šutalo sedam ili osam čuvara, dok se 45-godišnjak iz Wuhana požalio na razderanu košulju tijekom tučnjave. Mnogi su bili šokirani iznenadnom provalom nasilja snaga sigurnosti.

'Nisam očekivao da će ovaj put biti tako nasilni i besramni. Nije bilo komunikacije, nije bilo upozorenja prije nego su nas brutalno rastjerali', rekao je jedan prosvjednik. Žena iz Shandonga pitala je zašto ih tuku, kad su oni samo obični ljudi koji traže nazad svoj novac i pritom ne čine ništa loše.

Prosvjednici su autobusima prebačeni na nekoliko lokacija gdje su privremeno zatočeni do kasnog poslijepodneva, a neki ozlijeđeni su prepraćeni u bolnice. Policija nije za CNN komentirala svoje postupanje, ali je kasno navečer bankarski regulator Henana priopćio da 'relevantni odjeli' ubrzavaju napore da provjere informacije o sredstvima klijenata u četiri banke, a plan rješavanja tog problema bit će objavljen u bliskoj budućnosti.

Istovremeno, policija u susjednom gradu Xuchangu priopćila je da su uhićeni članovi 'kriminalne skupine', optuženi da su preuzeli kontrolu nad bankama Henana počevši od 2011. godine -- tako što su iskoristili njihove dioničke udjele i manipulirali izvršnim direktorima banaka. Osumnjičenici su optuženi i za nezakonit prijenos novčanih sredstava putem fiktivnih kredita, priopćila je policija, dodajući da su im dio sredstava i imovine oduzeti i zamrznuti.

CNN pše da su štediše u očajnoj situaciji. Huang iz Wuhana ostao je bez posla u pandemiji, a ne može doći do svoje životne ušteđevine od oko 500.000 juana (75.000 dolara) i nema čime uzdržavati obitelj. Sun iz Shenzhena bori se da sačuva svoju tvornicu strojeva od bankrota i osigura plaće za 40 radnika, nakon što je ostao bez štednje od četiri milijuna juana (597.000 dolara) u banci u Henanu. Kaže da je prekriven modricama i da mu je natekao donji dio leđa. 'Cijeli sam život vjerovao u vladu, ali nakon današnjeg dana, više joj nikada neću vjerovati', rekao je.