u natriju je spas

Veliko otkriće i rješenje za boljke solara: Baterije s morskom soli četiri su puta bolje od litijskih, a postoje već 50 godina

21.12.2022 u 21:24

Bionic
Reading

Naše elektroničke naprave uskoro bi mogle napajati ultrajeftine baterije s morskom soli. Znanstvenici su napravili novu jeftinu bateriju s četiri puta većim kapacitetom skladištenja energije od litija. Izrađena od natrijevog sumpora - vrste rastaljene soli koja se može preraditi iz morske vode - takva baterija je jeftina i ekološki prihvatljivija od postojećih opcija

'Ovo bi mogla biti strašno velika stvar za obnovljivu energiju. Natrijeva baterija ima potencijal drastično smanjiti troškove pružajući četiri puta veći kapacitet pohrane od one litijske', izjavio je voditelj istraživanja, dr. Shenlong Zhao sa Sveučilišta u Sydneyju.

Najveći izazov za obnovljive izvore energije - solarne panele ili vjetroelektrane - osiguranje je stalne opskrbe kućanstava i tvorničkih pogona električnom energijom tijekom različitih godišnjih doba i promjenjivog vremena. Zbog toga su potrebne baterije za pohranjivanje električne energije za kasniju upotrebu.

Mnoge baterije izrađene su od rijetkih zemnih metala poput litija, grafita i kobalta. Kako bi postigla klimatsku neutralnost, EU će zahtijevati 18 puta više litija nego što se trenutno koristi do 2030. i gotovo 60 puta više do 2050. godine. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će 'litij i rijetki minerali uskoro biti važniji od nafte i plina'.

Ali ti metali imaju svoju cijenu. Ekstrakcija litija može rezultirati nedostatkom vode, gubitkom biološke raznolikosti, oštećenjem funkcija ekosustava i degradacijom tla. Kada se metal proizvodi pomoću bazena za isparavanje, potrebno je približno 2,2 milijuna litara za proizvodnju jedne metričke tone. Također je financijski skupo rudariti litij u velikom obimu. Stoga bi baterija s morskom soli mogla biti dobra alternativa.

Izvor: tportal.hr / Autor: YouTube

Baterije s rastaljenom soli nisu novi koncept. Postoje već 50 godina, ali su bile 'inferiorna alternativa' s kratkim životnim ciklusom pohrane. Ova nova baterija je drugačija. Znanstvenici su izmijenili elektrode kako bi poboljšali reaktivnost sumpora - ključnog elementa koji određuje kapacitet skladištenja.

Dobiveni proizvod pokazao je 'supervisok kapacitet i ultradug život na sobnoj temperaturi', tvrde istraživači sa Sveučilišta u Sydneyju.

Budući da je morska sol posvuda, mogla bi pružiti skalabilnu alternativu litij-ionskim baterijama.

  • +21
Solarne ploče Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

'Kada Sunce ne sja i ne puše povjetarac, potrebna su nam visokokvalitetna rješenja za pohranu koja ne uništavaju Zemlju i koja su lako dostupna na lokalnoj ili regionalnoj razini. Rješenja za pohranjivanje proizvedena korištenjem obilnih resursa poput natrija - koji se može preraditi iz morske vode - također imaju potencijal jamčiti veću energetsku sigurnost u širem smislu i omogućiti većem broju zemalja da se pridruže pomaku prema dekarbonizaciji', uvjeren je dr. Zhao.

Podsjetimo, nedavno je u Finskoj, prvi put u svijetu, u pogon pušteno komercijalno postrojenje za skladištenje toplinske energije u pijesak. Tako da smo sve bliže održivom rješenju skladištenja energije iz obnovljivih izvora.