ANALIZA 100.000 UZORAKA VOĆA

Veliko istraživanje otkrilo: Ljudima govorimo da jedu što više svježeg voća, a ispada da je ono otrovano!

24.05.2022 u 10:45

Bionic
Reading

Koncentracija pesticida u svježem voću povećala se za 53 posto u Europi posljednjeg desetljeća, prema devetogodišnjoj studiji koju je provela organizacija Pesticide Action Network (PAN) Europa. Studija je analizirala gotovo 100.000 domaćih uzoraka popularnog voća

Trećina jabuka i polovica svih ispitanih kupina imale su ostatke najotrovnijih kategorija pesticida, od kojih su neke povezane s bolestima poput raka i bolesti srca, pa i s deformacijama pri rođenju.

Tragovi pesticida na plodovima kivija porasli su s četiri posto u 2011. na 32 posto u 2019., a kontaminacija trešanja također se više nego udvostručila; s 22 na 50 posto u istom vremenskom razdoblju.

'Koji je smisao zdrave i uravnotežene prehrane ako je voće i povrće poprskano toksinima', zapitala se profesorica Nicole Van Dam iz njemačkog Centra za integrativna istraživanja bioraznolikosti (iDiv), šokirana rezultatima studije, piše The Guardian.

'Vlade ovise o poljoprivrednom lobiju'

Glasnogovornica PAN Europe Salomé Roynel rekla je da su potrošači u jako lošoj poziciji jer im je rečeno da jedu što više svježeg voća, a ispada da je većina njega kontaminirana pesticidima, povezanima s ozbiljnim bolestima.

'Jasno nam je da vlade nemaju namjeru zabraniti te pesticide, što god zakon kaže. Previše se boje poljoprivrednog lobija, koji ovisi o snažnim kemikalijama i pokvarenom poljoprivrednom modelu', rekla je Roynel i pozvala potrošače da ovog ljeta kupuju organsko voće, posebno žene koje su trudne ili doje malu djecu.

Gotovo trećina uzorkovanog voća nosila je tragove opasnih tvari u 2019. godini, posljednjoj za koju su istraživači imali dostupne podatke. Istraživanje je pokazalo da je 87 posto krušaka u Belgiji i 85 posto krušaka u Portugalu kontaminirano najmanje jednim otrovnim pesticidom.

Najviše kontaminirano uzorkovano voće bile su kupine (51 posto), breskve (45 posto), jagode (38 posto), trešnje (35 posto) i marelice (35 posto), a od povrća celer (50 posto) i kelj (31 posto).

'Rizik potrošača je ispod praga'

Anika Gatt Seretny, glasnogovornica trgovinske udruge CropLife Europe, ustvrdila je da tragovi pesticida ne znače da hrana nije sigurna.

'Europska agencija za sigurnost hrane (Efsa) provela je opsežno istraživanje na ovu temu, pokazujući da je rizik potrošača od kumulativne izloženosti hranom ispod praga i stoga nije čimbenik rizika', rekla je Gatt Seretny.

Efsa svake godine objavljuje izvješće o ostacima pesticida u prehrambenim proizvodima, a koje je, kako tvrde iz Europske komisije, niz godina pokazalo da je '98 posto prikupljenih uzoraka u skladu sa zakonodavstvom EU-a'. Tvrde i da je upotreba opasnih pesticida u 2019. pala za 12 posto u odnosu na razdoblje 2015.-2017., a predlažu daljnje smanjenje od 50 posto do 2030. godine.

Temeljito pranje

Podsjetimo, prije konzumacije preporučuje se temeljito pranje voća i povrća, guljenje, kuhanje ili pečenje namirnica, cijeđenje, uklanjanje masti mesa i kože ribe.

Udio kontaminiranog voća i povrća veći za 8,8 posto

Nasuprot tome, nova studija pokazala je da su se brojke kontaminacije 'dramatično' povećale za voće kao što su jabuke (za 117 posto) i trešnje (za 152 posto) od 2011., godine od koje su vlade EU-a trebale početi zabranjivati ​​relevantne pesticide. Otkrili su da je udio kontaminiranog voća i povrća u 2019. porastao za 8,8 posto.

Dr. Guy Pe'er, ekolog u iDiv-u, rekao je da količine korištenih pesticida nisu toliko važne koliko njihov utjecaj na zdravlje. Kaže da je nova studija 'iznimno zabrinjavajuća jer vjerojatno otkriva samo vrh ledenog brijega agrokemikalija', zbog čega bi se, kako smatra, trebalo voditi više brige o prekomjernoj upotrebi kemikalija.

Reforma zakona Europske unije o pesticidima, koja bi mogla sadržavati nove ciljeve smanjenja njihove upotrebe, očekuje se 22. lipnja, nakon što je odgođena u ožujku zbog pitanja sigurnosti hrane u vezi s krizom u Ukrajini.